Antarktika'da dünyanın en büyük buzdağı koptu

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Antarktika'nın kuzeybatısında yer alan Ronne Buz Sahanlığı'ndan 4 bin 320 kilometrekarelik bir buz kütlesinin koptuğunu bildirdi. Devasa kütle dünyanın en büyük buzdağı olarak kayıtlara geçti.

Antarktika’nın kuzeybatısında bulunan Ronne Buz Sahanlığı’ndan koparak Weddell Denizi’ne doğru sürüklenen buz kütlesinin halihazırda "dünyanın yüzen en büyük buzdağı" olduğu belirtildi.

New Scientist dergisinde yer alan habere göre, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Antartika’nın kuzey batısındaki Ronne Buz Sahanlığı’ndan kopan 4 bin 320 kilometrekarelik alana sahip buz parçasının koptuğunu bildirdi. Kopan buz parçasının parmak şeklinde olduğu ve dünya üzerinde halihazırda yüzen buz kütlelerinin en büyüğü olduğu kaydedildi.

"A-76" olarak adlandırılan buzdağı, ESA’ya ait Copernicus Sentinel-1 uydusu ile görüntülendi.

Antarktika'da dünyanın en büyük buzdağı koptu - Resim : 1

A-76 olarak adlandırılan buzdağı, ilk olarak İngiltere Antarktik Araştırması tarafından tespit edilirken, Maryland merkezli ABD Ulusal Buz Merkezi tarafından da doğrulandı. Dev buzdağının, 3 bin 640 kilometrekare büyüklüğündeki İspanya'nın turistik adası Mayorka'dan (Mallorca) büyük olduğu ifade edildi.

Öte yandan bilim insanları buzdağının kopuşunun küresel ısınmaya bağlı olup olmadığına ilişkin farlı görüşlere sahip.

İngiliz Antarktik Araştırması’nda görev yapan buzulbilimci Alex Brisbourne, buzdağının koptuğu alanın küresel ısınma nedeniyle büyük değişim geçiren bölgelerden biri olmadığını ve kopmanın doğal döngünün bir parçası olduğunu belirtti.

Temmuz 2017'de Antarktika’nın batısındaki Larsen C buz sahanlığından 5 bin 800 kilometrekarelik bir buz dağı kopmuştu. Dünyanın en büyük buzdağı olarak kayıtlara geçen ve "A-68A" ismi verilen buz kütlesinin hareket ederek parçalara ayrıldığı uydu görüntüleriyle gözlemlenmişti. Elde edilen son görüntülerde, A-68A buz dağının yüzölçümünün 4 bin 200 kilometrekareye düştüğü kaydedilmişti.

Öte yandan, buzdağlarının isimleri Antarktika'nın ilk harfini ve sonra da birbirini izleyen sayıları alıyor. Buzdağı yeniden kırıldıysa sonuna bir de ardışık bir harf ekleniyor.

Kaynak: AA

antarktika buzdağı