Analiz edildi, Trump bir yıl içinde 250 kere kullandı

Analiz edildi, Trump bir yıl içinde 250 kere kullandı

ABD medyasından CNN, ABD Başkanı Donald Trump'ın konuşmalarını ve yazılı açıklamalarını analiz etti. Analizde, bir yıl içinde "aldatmaca" anlamına gelen "hoax" kelimesini 250 kez kullandığını açıkladı

ABD medyasından CNN, ABD Başkanı Donald Trump’ın konuşmalarını ve yazılı açıklamalarını mercek altına aldı.

CNN muhabiri Brian Stelter ve yazar Peter Pomerantsev yaptığı analiz çalışmasında, ABD Başkanı Trump'ın kendisine yönelik herhangi bir eleştiriyi tanımlamak için sürekli "aldatmaca" kelimesini kullandığını ifade etti. Trump'ın "Hoax" (aldatmaca) kelimesini sözlü ve yazılı olarak 250 kez kullandığı ifade edildi. Brian Shelter, aldatmaca anlmanına gelen "hoax" kelimesini Başkan silah gibi kullandığını ifade etti.

Washington Post gazetesi de, ABD Başkanı Donald Trump'ın göreve geldiği günden bu yana, 20 binden fazla yanlış veya yanıltıcı söylemde bulunduğunu kaleme almış, haberde, ABD Başkanı Donald Trump'ın görev süresinin 827 gününde 10 binden fazla yanıltıcı ve yanlış bilgi paylaştığı, tweetler attığı ifade edilirken, gazetenin doğrulama ekibi, Trump'ın yalnızca 440 gün içinde bu söylemlerinin ikiye katlanarak 20 bine ulaştığını aktarmıştı.

GÜNDE ORTALAMA 23 YANLIŞ BİLGİ VERİYOR

Hesaplanan verilere göre, Trump'ın 10 bin yanlış veya yanıltıcı ifadeye ulaştığı 827 günlük dönemde günde ortalama 12, kalan 440 günde ise günde ortalama 23 yanıltıcı bilgi paylaştığı açıklandı.

Trump'ın en çok yanlış veya yanıltıcı söyleminin 360 kere tekrar ettiği "ABD ekonomisi tarihinin en iyi durumunda" olduğu belirtilirken, en çok kullandığı ikinci söylemin ise 261 kere tekrarladığı "Sınırlara duvar öreceğiz" söylemi olduğu ifade edildi.

Ayrıca bir yılı aşkın zaman diliminde yaşananlar arasında; Trump hakkında Temsilciler Meclisi'nde azil soruşturması yürütülmesi ve sonrasında Senato duruşmasının ardından aklanması, Kovid-19 pandemisinin başlaması, George Floyd'un beyaz polis memurlarının gözetimindeyken hayatını kaybetmesi ve anket oranlarının dibe vurması da yer alıyor. Özellikle pandemi hakkında 1000 şüpheli iddia ortaya attığı, azil soruşturmasında bu sayının 1200'ü bulduğu belirtildi. 

"YALANLARINIZDAN PİŞMAN MISINIZ?" SORUSU YÖNELTİLDİ

Trump'ın geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği basın toplantısında söz alan muhabir S.V. Dáte, ABD Başkanı'na "3 buçuk yılın sonunda ABD halkına söylediğiniz bütün yalanlardan pişmanlık duyuyorum musunuz?" diye sormuş, sorunun ne ile ilgili olduğunu ve kimin yalanlarından bahsedildiğini tekrar ettiren Trump, soruyu tam olarak duyduktan sonra hızlıca başka bir muhabire söz vermişti. 

Kaynak: DHA

Donald Trump yalan haberler