Amazon'u yakmak için para vermekle suçlanan Leonardo DiCaprio yanıt verdi!

Amazon'u yakmak için para vermekle suçlanan Leonardo DiCaprio yanıt verdi!

Brezilya'nın aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ABD'li aktör Leonardo DiCaprio'yu Amazon bölgesindeki yangınlara maddi teşvik sağlamakla suçlamıştı. Ünlü aktör sosyal medya hesabından yanıt verdi

Bolsonaro, Di Caprio'nun, bu yıl Amazon bölgesinde çıkan yangınlardan kısmen sorumlu olduğunu iddia ettiği kar amacı gütmeyen örgütlere fon sağladığını savunarak, "Di Caprio havalı adam, değil mi? Amazon'u yakmak için para veren." ifadesini kullanmıştı. 

Di Caprio'nun çevre örgütü Earth Alliance, yağmur ormanlarında temmuz ve ağustos aylarında çıkan yangınların ardından Amazon bölgesini korunması için beş milyon dolar yardımda bulunma sözü vermişti. Kendini adamış bir çevreci olarak tanınan ABD'li aktör, Earth Alliance'ın, müfettişlerin sözünü ettiği iki kar amacı gütmeyen örgüte fon sağlamadığını söylemiş, "Desteğe layık olmalarına rağmen hedef örgütlere fon sağlamadık. Yeri doldurulamaz bu ekosistemlerin geleceği tehlikede ve onları koruyan örgütlerle beraber olmaktan onur duyuyorum." diye konuşmuştu.

DICAPRIO YANIT VERDİ

ABD'li aktör ve çevre aktivisti Leonardo DiCaprio, Bolsonaro'nun suçlamalarına Instagram hesabından paylaştığı bir yazıyla yanıt verdi: 

"Amazonlar için bu kriz döneminin ortasında Brezilya'nın kültürel ve doğal mirasını korumak için çabalayan halkını destekliyorum. Onlar çevreyi korumak için gereken bağlılık ve tutkunun inanılmaz birer örneği. Bu yeri doldurulamaz ekosistemlerin geleceği tehlikede ve onları koruyan grupların yanında yer almaktan gurur duyuyorum. Desteğe gerek olsa da biz hedef alınan örgütlere yatırım yapmadık. Brezilya'nın yerel halkının, yerel hükümetlerinin, bilim insanlarının, eğitimcilerin ve Amazon'un geleceğini korumak için yorulmadan çalışan kamuoyunun yanındayım." ifadelerini kullandı. 

BOLSONARO, AMAZON YANGINLARI İÇİN LEONARDO DICAPRIO'YU SUÇLADI

83 BİNDEN FAZLA YANGIN ÇIKMIŞTI

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE), ağustos sonunda yayımladığı raporda, Brezilya'daki Amazon ormanlarında yılın ilk sekiz ayında 83 binden fazla yangın çıktığını bildirmişti.  

Yeryüzündeki oksijenin yüzde 20'sini sağlayan, "Dünya'nın akciğerleri" olarak adlandırılan Amazon Yağmur Ormanları yılda bir milyar tondan fazla atmosferik karbonun emilmesini sağlıyor.  

Dünyadaki hayvan ve bitki türlerinin de yüzde 10'unu barındıran Amazonlar, sekiz ayrı Güney Amerika ülkesinde yaşayan 400'den fazla yerli kabileye de ev sahipliği yapıyor. 

AMAZONLAR'DAKİ ORMAN TAHRİBATINDA BOLSONARO ETKİSİ

Bazı sivil toplum kuruluşları, Amazonlar'daki orman tahribatının artmasında Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro liderliğindeki hükümetin yasa dışı çiftçilik ve madencilikle mücadeleyi azaltmasının yanı sıra korunan alanlarda uygulanan para cezaları ile ekipmanların imha edilmesi gibi tedbirleri ihmal etmesinin rol oynadığını belirtiyor.  

Bolsonaro, devlet başkanı seçiminden önce Amazonlar'ın korunmasının ülke ekonomisinin gelişimine engel olduğunu belirterek bu alanı ticari kullanıma açma sözü vermişti.

Jair Bolsonaro Brezilya Amazon ormanları yangın Leonardo DiCaprio Haber Global