Almanya askerlerini geri çekti

Ajans Bizim
Afrika Almanya Nijer
Almanya askerlerini geri çekti
Fotoğraf: Depo Photos

Alman ordusu Bundeswehr, Nijer'deki son askerlerini de resmen geri çekerek sekiz yıllık görevine son verdi.

Bölgedeki son 60 asker, ordunun başkent Niamey'de artık terk edilmiş olan hava üssünden Cuma günü geç saatlerde Almanya'ya ulaştı.

Niamey'de düzenlenen bir imza töreninde Nijerya ve Almanya Savunma Bakanlıkları temsilcileri “Alman askerlerinin ve teçhizatının Nijer'den çekildiğini” duyurdu.

İkinci bir nakliye uçağı ekipmanları Almanya'ya geri götürdü. Niamey'deki üste aynı anda 120 kadar kadın ve erkek personel görev yapıyordu. Üs, BM'nin 2023 sonunda sona erecek olan MINUSMA barışı koruma misyonu için bir lojistik merkezi olarak hizmet veriyordu.

Toplamda yaklaşık 3.200 Alman askeri görev süresince bölgede görev yaptı.

Rusya Sahel'e girerken Batı Sahel'in dışına itiliyor

Nijer uzun zamandır terörle mücadelede Avrupa ve ABD için güvenilir bir ortak olarak görülüyordu ancak geçen yıl ülke, yakın geçmişte bölgede yaşanan birkaç darbeden biri olan bir darbeyle iktidara gelen askeri bir cunta tarafından ele geçirildi.

Berlin ilk olarak Temmuz ayında askerlerini geri çekme kararını açıklamış ve yeni askeri hükümetle herhangi bir işbirliği anlaşması olmadığını belirtmişti.

Şu anda cuntalar tarafından yönetilen diğer komşu Sahel ülkeleri gibi Nijer liderleri de Batılı ülkelerle işbirliğinin emperyalist zincirlerinden kurtulmak olarak satılan bu süreçte yardım için Rusya'ya başvurdular.

Örneğin Nijer, Niamey'de bir dizi Rus “askeri eğitmene” ev sahipliği yapıyor. Komşu Mali ve Burkina Faso da Moskova ile benzer bir işbirliği yürütüyor. Almanya Temmuz 2023'te Mali'deki askerlerini geri çekti.

Alman ordusu, eski Niamey hava üssünün insani yardım malzemelerinin dağıtımı için bir lojistik merkezi olarak kullanılmaya devam etmesini umduğunu bildirdi.