Almanya'da uçak krizi!

Almanya'da uçak krizi!

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Federal Savunma Bakanı, aynı zamanda Hristiyan Birlik Partisi (CDU) lideri olan Annegret Kramp-Karrenbauer'ın, New York'ta yapılacak BM zirvesine katılmak için ayrı uçaklarla uçmaları Almanya'da tepkilere neden oldu

Merkel ile Kramp-Karrenbauer'in beraberlerindeki heyetlerle Berlin Tegel Havalimanı'ndan hükümet filosuna ait uçaklarla ABD'ye ayrı ayrı gitmeleri, Almanya'da tepkilere neden oldu. 

Protokol yetkililerinin önce Kramp-Karrenbauer ve delegasyonun Merkel'in uçağında yer almasını ve birlikte uçmalarını planladıkları, ancak başbakanlıktan gelen bir itiraz üzerine bunun iptal edildiği, Savunma Bakanı'nın ABD'li meslektaşı Mark Esper'le bir araya geldikten sonra, Pazartesi akşamı Berlin'e döneceği, Merkel'in ise BM Genel Kurulu'na katılmak üzere Çarşamba gününe dek New York'ta kalacağı belirtildi.

Savunma Bakanı'nın ayrı bir uçakta uçacak olmasının bütçeye maliyetinin 360 bin Euro'yu bulacağı, bir uçağın gidiş dönüş karbondioksit salınımının 330 ton olduğu açıklandı. Bu, bir Alman'ın yılda ortalama sebep olduğu karbondioksit salınımının 30 katı. Cuma günü yüz binlerce gencin küresel iklim değişikliğine karşı sokağa çıkması ve Merkel hükümetinin iklimle ilgili bir dizi önlem paketi üzerinde anlaşmasına rastlaması açısından da eleştirilere neden oldu.

Kramp-Karrenbauer, geçen Aralık ayında Merkel'in istifası sonrasında CDU lideri seçilmişti. Merkel'in Kramp-Karrenbauer'i ileride başbakanlık koltuğuna geçebilecek halefi olarak değerlendirdiği biliniyor. 

Almanya Angela Merkel Annegret Kramp-Karrenbauer BM zirvesi uçak