Almanya'da tren garında cansız bedeni bulunan Türk mühendisin şüpheli ölümü

Almanya'nın Nürnberg kentinde tren istasyonunda cesedi bulunan Türk mühendis Mert Çokluk'un vücudunda işkence izleri tespit edildi. Cep telefonu ve bilgisayarı da kayıp olan gencin ölümüyle ilgili babası, cinayet şüphesine dikkat çekti

Almanya'nın Nürnberg kentinde tren istasyonunun trafiğe kapalı bölümünde cesedi bulunan Mert Çokluk'un (24) babası Bekir Çokluk, oğlunun ölüm haberini 6 gün sonra aldıklarını, vücudunda işkence izleri olduğunu ve cinayetten şüphelendiklerini belirterek yetkililerden yardım istedi.

Almanya'nın Nürnberg kentinde yüksek lisans yapan ODTÜ mezunu Mert Çokluk, 5 Ekim günü Erlangen Tren İstasyonu'nun yaya trafiğine kapalı bölümünde ölü bulundu. Almanya Başkonsolosluğu, Çokluk'un ölümünden 6 gün sonra acı haberi Bursa'nın Orhangazi ilçesindeki ailesine bildirildi. Mert Çokluk'un cenazesi konsolosluktaki işlemlerinin ardından uçakla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na, buradan da memleketi Bursa'nın Orhangazi ilçesine getirildi. ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünü, en iyiler arasında tamamlayan, aynı üniversitenin matematik bölümünden de birinci olarak mezun olan Mert Çokluk, burada toprağa verildi.

Almanya'da tren garında cansız bedeni bulunan Türk mühendisin şüpheli ölümü - Resim : 1

"ÜZERİNDEN BABAYA VERİLMEK İÇİN MEKTUP ÇIKTI DEDİLER"

Mert Çokluk'un acılı babası Bekir Çokluk, oğlunun ölümünü şüpheli bulduklarını ve yetkililerden yardım beklediğini söyledi. Acı haberi, tarlada çalışırken aldığını söyleyen Çokluk, ''Köy muhtarımız beni aradı, 'Almanya'da okuyan oğlun var mı?' diye sordu. Var deyince 'Konsolosluktan aradılar, bir numara bıraktılar, aramamız gerekiyormuş' dedi. İçime bir şüphe düştü, traktörü öylece bırakıp muhtarlığa geldim. Verdikleri numarayı aradık, 'Mert Çokluk, polis raporlarına göre 5 Ekim sabah 07.40'da vefat etmiştir' dediler. Dünyam yıkıldı birden, neye uğradığımı şaşırdım. Fazla da bilgi vermediler. Ertesi gün de soruşturmanın iki gün daha devam edeceği söylendi" dedi.  

Soruşturmanın iki gün daha uzayacağı bilgisi üzerine daha önce oğlunun yanlarında kaldığı bir yakınına işlemler ve avukat tutup olayın araştırılması için vekalet verdiğini anlatan Bekir Çokluk, "Vekalet fakslandıktan hemen sonra konsolosluktan tekrar aradılar, eğer çocuğunuza otopsi yapılmasını istemiyorsanız, hemen bu akşam uçağıyla gönderebiliriz dediler. Biz de zaten bir hafta geçmiş daha da bekletmemek için tamam dedik. Bir de o an kafamızı karıştırdılar. Üzerinden, babaya verilmek üzere mektup çıktı dediler. Ancak mektubun, yıllar önce kız kardeşinin okul ödevi için ağabeyine gönderdiği mektup olduğunu gördük. Kafamız karıştı, vekalet verdik, otopsi yapılmasın cenazemiz gönderilsin diye" şeklinde konuştu. 

'AYAK TIRNAĞI BİLE SÖKÜLMÜŞ'

Cenazenin aynı gece yollandığını belirten Çokluk, ''İstanbul Ataşehir Savcısı, cenazeyi görünce büyük ihtimalle trafik kazası, arabayla vurulmuş diye tespit koymuş. Fakat ayak tırnağı bile sökülmüş çocuğun, vücudunun çoğu yerlerinde darplar var, kırıklar var. Çok işkence çektirmişler çocuğa. Beni sokmadılar, burada yıkanırken de dayanamazsın dediler. Kefenledikten sonra yüzünü açtılar, yüzünde çok fazla yoktu, arka kısımlar, kafatası falan kırıkmış. Çok darbedilmiş çocuk. Biz bu işten çok şüpheliyiz, ne oldu, nasıl öldürüldü? Her gün arıyoruz, Alman makamları henüz hiçbir bilgi vermiyor'' diye konuştu.

'ÖLÜM RAPORUNDA, DOĞAL OLMAYAN ÖLÜM YAZIYOR'

Oğlunun başarılarla dolu bir eğitim hayatı olduğunu belirten Bekir Çokluk, "ODTÜ'de iki üniversite birden bitirdi. Elektrik Elektronik ve Matematik bölümünü. Matematik bölümünde hep dönem birincisiydi. Çok başarılı bir öğrenciydi. Bilgisayar eğitimleri üzerine mastırını Almanya'da yaptı, maalesef son sunumunda kaybettik. Tahmin ediyorum ki, 9 Ekim'de sunum yapacaktı, kitap haline getiriyorum dedi tezlerini. Herhalde o tezlerine ulaşıldı, ben tezleri için öldürüldüğünü düşünüyorum. Bu işin arkasının bırakılmaması lazım. Daha başka Mert'ler öldürülmesin. Şüpheli bir ölüm. Zaten ölüm raporunda da doğal olmayan ölüm diye yazıyor. Gece saat 3.30'da öldürülmüş, ertesi sabah yaya trafiğine kapalı tren istasyonunda çocuğun cesedi bulunuyor. Oradaki Türklerden edindiğimiz bilgilere göre, aynı istasyonda cesedin bulunduğu dakikalarda yangın çıkıyor. İki duran trenden bir tanesinde yangın çıkıyor. İtfaiyeler yangını söndürüyorlar. Belki de çocuğun cesedini de yanan trene koyup yakmak mı istediler yani her şeyden şüpheliyiz'' dedi.

MERT'İN ÖLÜMÜ TBMM GÜNDEMİNDE

Mert Çokluk'un ölümü bir soru önergesiyle TBMM gündemine de geldi.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, master eğitimi için gittiği Almanya'nın Nürnberg kentinde 5 Ekim'de cansız bedeni bulunan ve Orhangazi'de toprağa verilen Mert Çokluk'un ölümünü TBMM gündemine taşıdı. Erkan Aydın, şüpheli bulunan ve vücudunda darp ve işkence izleri bulunduğu ileri sürülen Mert Çokluk'un ölümü ile ilgili olarak TBMM'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Erkan Aydın soru önergesinde, "Bursa ili Orhangazi ilçesinde ikamet eden ODTÜ mezunu Mert Çokluk yüksek lisans eğitimi yaptığı Almanya'nın Nürnberg kentinde ölü olarak bulundu. Çokluk hayatını kaybetmeseydi yakın zamanda Hollanda'da doktorasına başlayacaktı. Başarılı öğrencinin vücudunun çoğu yerinde kırık oldu, ayak tırnağının biri bile söküldüğü tespit edildi. Bir başka ifadeyle Türk öğrencinin işkence gördüğü belirlendi. Ayrıca öğrencinin bilgisayarı ve telefonun da kayıp olduğu bildirildi" görüşlerine yer verdi.

türk mühendis şüpheli ölüm