Almanya'da tedavi edilmesine izin verilen Rus muhalif lider Navalnıy Berlin'de tedavi altına alındı

Almanya'da tedavi edilmesine izin verilen Rus muhalif lider Navalnıy Berlin'de tedavi altına alındı

Rusya'da "toksik zehirlenme" şüphesiyle hastaneye kaldırılan Rus muhalif aktivist Aleksey Navalnıy'ın getirildiği Almanya'da tedavisine başlandı

Navalnıy'ı taşıyan özel bir ambulans uçak, sabah saatlerinde başkent Berlin’deki Tegel Havalimanı’nın askeri bölümüne indi. 

Navalnıy, havalimanında uçakta yapılan ilk tetkikler sonrasında yoğun güvenlik önlemleri altında Berlin Charite Hastanesi’ne getirildi.

Almanya'daki Cinema For Peace adlı bir vakıf tarafından Navalny'nin Berlin'de tedavi edilmesi için Omsk'a gönderilen ambulans uçak, sabah saatlerinde Berlin'deki Tegel Havaalanına iniş yaptı. Vakıf tarafından yapılan açıklamada, "Alexey Navalnıy'ı taşıyan uçak Berlin'e ulaştı. Durumu sabit" ifadeleri kullanıldı. Navalnıy'ın havaalanına yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Berlin Charite Hastanesinde tedavi edileceği ve eşi Yulia'nın durum hakkında daha fazla bilgi edindikten sonra önümüzdeki günlerde bir açıklama yapacağını ifade edildi. Öte yandan Navalnıy'ın eşi Yulia'nın Kremlin'e yazdığı dilekçe sonucunda muhalif liderin Almanya'da tedavisine onay çıktı. 

NE OLMUŞTU?

Rusya’da geçtiğimiz Perşembe günü muhalif lider Alexey Navalnıy, Tomsk kentinden Moskova'ya dönerken uçakta fenalaşması üzerine uçak Omsk kentine acil iniş yapmıştı. 

Navalnıy’ın sözcüsü Kira Yarmysh, muhalif liderin zehirlenme belirtileri gösterdikten sonra hastaneye kaldırıldığını ve yoğun bakıma alındığını söylemişti. 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Kremlin veya Rusya Sağlık Bakanlığına Navalnıy'ın yurt dışındaki bir hastaneye nakledilmesi için talep gelmesi halinde bunun derhal değerlendirileceğini aktarmıştı. 

RUS YETKİLİLER İPUÇLARINI GİZLEMEK İÇİN ENGEL OLMAYA MI ÇALIŞTI?

Almanya’daki Cinema For Peace adlı vakıf ise Navalnıy’ın Berlin’de tedavi edilmesi için Omsk’a ambulans uçak göndermişti. Ancak Navalnıy'ın tedavi gördüğü hastanenin Başhekimi Alexander Murakhovsky, Navalnıy’ın sağlık durumunun başka bir hastaneye nakledilecek kadar iyi olmadığını öne sürmüştü. Navalnıy’a yakın olan politikacılar ise Rus yetkilileri tahliyeyi kasten durdurmak ile suçlamıştı. 

Rus doktorlar dün eleştirilerin ardından Navalıny’ın tedavi için Almanya’ya gönderilmesine izin vermişti. Alman doktorlar ise yaptığı açıklamada, Navalnıy’ın eşinin ve destekçilerinin yetkililerin olaya dair ipuçlarını örtbas etmelerinden korktuklarını aktarırken, Navalnıy’ın tedavi gördüğü hastanenin yeterli donanıma sahip olmadığını ileri sürmüştü. Rus doktorlar dün Navalnıy'ın kan ve idrar tahlillerinde zehirlenme bulgusuna rastlanmadığını duyurmuştu. Navalnıy'ın sözcüsü Kira Yarmysh ise Navalnıy'ın uçağa binmeden önce Tomsk Havaalanı'nda içtiği çayın içine zehir konulmuş olabileceğini öne sürmüştü.

Aleksey Navalnıy Rusya Berlin toksik zehirlenme haberler