Almanya'da mutasyonlu virüs paniği: Uyarıda bulundular

Almanya
Almanya'da mutasyonlu virüs paniği: Uyarıda bulundular

Almanya'da Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona uğramış türlerinin ülkede yayılmasına karşı uyarıda bulundu.

Wieler, Berlin’de düzenlenen basın toplantısında, Almanya’da günlük vaka sayılarının azaldığını, ancak hala hastanelerin zor durumda ve yaşlı bakımevlerinde Kovid-19’e yakalananların sayısının yüksek olduğunu belirtti.

"Durum hala daha kontrol altında değil." diyen Wieler, Kovid-19’un mutasyona uğrayan ve daha hızlı yayılan türlerinden dolayı endişe duyduklarını söyledi.

Wieler, Almanya’da Kovid-19'un mutasyona uğrayan 3 türünü tespit ettikleri bilgisini paylaşarak, virüsün mutasyona uğrayarak daha da tehlikeli hale gelebileceğini dile getirdi.

İlk kez İngiltere’de görülen B117 varyantının Almanya’da 16 eyaletin 13’ünde tespit edildiğini  aktaran Wieler,  virüsün bu türüne son dönemde daha fazla rastlandığına işaret etti. Wieler, hükümetin virüsün yayılmasını önlemek amacıyla  aldığı tedbirlere uyulması çağrısında bulundu.

Basın toplantısına katılan Sağlık Bakanı Jens Spahn, ülkede virüsün mutasyona uğrayan türlerinin yayılmasına fırsat verilmemesini istedi.

Spahn, Kovid-19 önlemlerinin kaldırılması için doğru zamanın bulunması ve doğru bir yolun izlenmesi gerektiğini belirterek, “Zorluklarla başardığımızı düşüncesiz davranarak riske atmayalım. Önümüzde daha zor haftalar olsa bile, salgından çıkış yolundayız." dedi.

İrlanda ve Portekiz örneğini veren Spahn, bu iki ülkede vaka sayıları azaldıktan sonra tedbirlerin kaldırıldığını, ardından günlük vaka sayılarının yeniden hızla arttığına işaret etti.

Spahn, "Bunu önlememiz lazım." dedi.

Aşı kampanyasının devam ettiğini belirten Spahn, virüsü bu yıl içinde yenmek için araçlara sahip olduklarını ifade etti.

Spahn, şimdiye kadar yaklaşık 3 milyon kişiye Kovid-19 aşısı vurulduğunu bildirdi.

SON 24 SAATTE 10 BİN 485 YENİ VAKA

Almanya'da Robert Koch Enstitüsü (RKI), ülkedeki koronavirüs salgınına ilişkin son verileri paylaştı. Buna göre son 24 saatte 10 bin 485 yeni koronavirüs vakası tespit edilirken, toplam vaka sayısı 2 milyon 275 bin 394’e yükseldi. Koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 689 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı ise 61 bin 286'ya yükseldi. Salgının başlangıcından bu yana 2 milyon 20 bin 900 kişinin virüsü yenerek iyileştiği kaydedilirken, ülke genelinde aktif vaka sayısı 193 bin 208 olarak açıklandı. Virüsün bulaşma katsayısı ise 0.93 olarak belirlendi.

Virüsün bulaştığı ve yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hasta sayısı 4 bin 137, solunum cihazına bağlı hasta sayısı ise 2 bin 296 olarak kayıtlara geçti. Yoğun bakım servislerinin doluluk oranının ise yüzde 83.83 olduğu açıklandı. Ülke genelinde 80 yaş ve üzeri ile bakıcı ve sağlık personeline yönelik 27 Aralık’ta başlatılan aşı kampanyasında 2 milyon 964 bin 610 kişi aşılanırken, 834 bin 398 kişinin ise aşının ikinci dozunu aldığı belirtildi.

Kaynak: AA

Almanya Almanya haberleri