Almanya'da jimnastikçilerden vücutlarını kapatan giysiyle cinsiyetçiliğe tepki

Almanya
Almanya'da jimnastikçilerden vücutlarını kapatan giysiyle cinsiyetçiliğe tepki

Alman jimnastik takımının üyeleri, bu hafta Avrupa Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda genç jimnastikçi Sarah Voss'un başlattığı, vücutlarının tamamını kapatan, bütün vücut kıyafetleri tercih edeceklerini açıkladılar. Kıyafet tercihleri, kadın spor kıyafetleri konusunda tartışmaları tetikledi.

Alman jimnastikçi Sarah Voss, İsviçre'deki Avrupa Artistik Jimnastik Şampiyonası’ndaki kıyafetiyle kongreye meydan okudu. Gösteri sırasında bacaklarını kapatan sporcu olumlu tepkiler aldı. Ancak kadın sporcuların spor kıyafetleri tercihleri tartışma konusu oldu.

Voss, ABD Olimpik Jimnastik takımı doktor Larry Nassar’ın 265 kadın sporcuya cinsel tacizde bulunduğunun ortaya çıkmasından sonra spordaki cinsiyetçiliğe tepki göstermek amacıyla böyle bir kıyafet giydiğini belirtti. Instagram sayfasında, "Hem kendini rahat hisset hem de buna rağmen elegant görün. Neden olmasın? Nasıl beğendiniz mi?" diye sordu.

Almanya'da jimnastikçilerden vücutlarını kapatan giysiyle cinsiyetçiliğe tepki - Resim : 1

Alman Jimnastik Federasyonu da Sarah Voss’a destek verdi. Diğer kadın sporcular da uzun kıyafetlerle yarışmaya katılacaklarını açıkladı.

Ülkesinin jimnastik federasyonu tarafından desteklenen sporcu hakkında yapılan açıklamada federasyon, "Jimnastikçilerin her zamanki kıyafetlerden rahatsız olduklarını umuyoruz, bizim örneğimizi takip etmek için daha cesaretli hissedecekler" dedi.

Alman federasyonu (DTB), jimnastikçilerin "jimnastikte cinselleştirmeye" karşı bir tavır aldıklarını söyleyerek, konunun cinsel istismarı önlemek için daha da önemli hale geldiğini ekledi. 

21 yaşındaki jimnastickçi Voss, "Küçük bir kızken dar spor kıyafetlerini bu kadar önemli görmüyorum. Ama ergenlik başladığında, giderek daha fazla rahatsız hissetmeye başladım." derken, hiçbir zaman istismara uğramamasına rağmen, kendisinin ve meslektaşlarının genç sporcular için rol model olduklarını ve herkesi kendileri için ayağa kalkmaya teşvik etmek istediklerini söyledi.

Almanya'da jimnastikçilerden vücutlarını kapatan giysiyle cinsiyetçiliğe tepki - Resim : 2

Uluslararası jimnastik Federasyonu (FIG) kuralları uyarınca yarışmacıların zarif bir tasarıma sahip olması koşuluyla "tam uzunlukta bacakları olan tek parça tek parça streç giysi - kalçadan ayak bileğine" giymelerine izin veriliyor. Yarışmalarda bazen hakemlerin puan düşürdükleri ve yarışmacıların kısa mayolar tercih etmek zorunda kaldıkları açıklandı. 

Voss'un kararı sosyal medyada tartışma yaratırken, destek verenlerin çoğunlukta oluşu dikkat çekti. "Harika görünüyor, geleneğe karşı koyan cesur hareketinden dolayı tebrikler", "Her zaman kıyafetleri rahatsız etmişti, süper kahraman gibi giyinmelerine izin verin, çok daha havalı ve daha az ürkütücü görünüyor", "Jimnastik yaptım ve her zaman sporcuların ne giydiklerini düşünmek zorunda kalmamaları gerektiğini düşündüm" yorumlarıyla alınan karar desteklendi. 

Kaynak: Haber Global TV

Almanya