Almanya'da evden çalışma zorunlu oldu: Uymayanlara 30 bin euroya kadar ceza gelebilir

Almanya koronavirüs
Almanya'da evden çalışma zorunlu oldu: Uymayanlara 30 bin euroya kadar ceza gelebilir

19 Ocak'ta Almanya'da Kovid-19 salgınına karşı mücadelede 5 Ocak'ta alınan ve 31 Ocak'a kadar geçerli olan tedbirlerin süresi 14 Şubat'a uzatıldı. Şirketlere çalışanlarına iş yerine gelmeden evden çalışma imkanı sunması zorunluluğu getirildi

Mutasyona uğramış koronavirüsle mücadele kapsamında birçok ülke seyahat yasaklarını tekrar gündeme aldı. Almanya da bu ülkelerden biri oldu. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, mutasyona uğramış koronavirüsün ülkede yayılmasını engellemek için Almanya genelinde önlemleri sıkılaştırmayı ve seyahat yasağı getirmeyi hedeflediği duyurulmuştu. 

EVDEN ÇALIŞMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

Alman hükümeti ile eyalet yönetimlerinin koronavirüs kısıtlamalarının kapsamını genişletme kararı uyarınca evden çalışmaya ilişkin yönerge bugün yürürlüğe girdi. Buna göre, bugünden itibaren işverenler herhangi bir teknik engel bulunmaması durumunda personellerine ofise gelmeden evden çalışma (homeoffice) imkanı sunmak zorunda olacak.

Almanya'da koronavirüs salgınının yayılması üzerine, resmi daireler başta olmak üzere çok sayıda kurum ve şirket, evden çalışmalarının önünde engel bulunmayan personeli için işe gelme yükümlülüğünü kaldırarak, evlerinden çalışmalarına olanak tanımıştı. Kısıtlamaların kapsamını artırma kararı uyarınca, daha önce hükümetin işverenlere tavsiyesi niteliğinde olan uygulama bundan böyle zorunlu hale getirilmiş oldu.

Almanya'da şirketlerin herhangi bir teknik engel bulunmaması durumunda çalışanlarına iş yerine gelmeden evden çalışma imkanı sunması zorunlu hale getirildi. Yeni düzenlemeye uymayanlara 30 bin euroya kadar ceza kesilebilecek.

İŞLETMELER DENETLENECEK

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Meclis Grup Başkan Vekili  Katja Mast, yeni düzenlemenin temel prensibini  "Kim evden çalışabiliyorsa, o evden çalışacak" sözleriyle açıkladı.

Özellikle ofis işlerinin evden yapılması gerektiğini belirten Mast, "Özel temaslarımızı büyük ölçüde sınırlandırdık, şimdi sıra profesyonel temaslarda" dedi. 

İşletmelerin  yönetmeliklere uyup uymadıkları eyaletlerin iş sağlığı ve güvenliğinden sorumlu yetkilileri tarafından denetlenecek.

Çalışma Bakanı Hubertus Heil, yönetmeliklere uymadıkları tespit edilen işletmelerden evden çalışma imkanının (Homeoffice) neden mümkün olmadığını açıklamasının isteneceğini söyledi. Bakan geçerli mazereti olmayanların para cezasına çarptırılacağını kaydetti.

ALMANYA, AVRUPA'DA EN YÜKSEK VAKA SAYISINA SAHİP BEŞİNCİ ÜLKE

Almanya; Avrupa'da Fransa, İspanya, Birleşik Krallık ve İtalya'nın ardından beşinci en yüksek koronavirüs vaka sayısına sahip ülke konumunda.

Ülkede bugüne kadar toplam 2 milyon 161 bin 169 vaka sayısı kayda geçerken, 53 bin 972 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Ülkede şu ana kadar 1 milyon 921 bin 689 kişiye Kovid-19 aşısı yapıldı, bunların 283 bin 264'ünü ikinci doz aşısı yapılanlar oluşturdu.

"GELECEK AY VE YILLARDA DA DEVAM EDECEK"

Salgından çıkışın beklenildiği kadar kısa sürmeyeceğini dile getiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Pandemi toplumlarımızda ve ekonomilerimizde derin izler bıraktı. Pandemi gelecek aylarda ve yıllarda hayatlarımızı ve işleri yapış şeklimizi etkilemeye devam edecek." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: Haber Global TV

Almanya