Almanya'da başbakan adayı Baerbock'tan Türkiye açıklaması: Göç müfredata dahil edilmeli

Almanya Merkel
Almanya'da başbakan adayı Baerbock'tan Türkiye açıklaması: Göç müfredata dahil edilmeli

Almanya'da 26 Eylül'de yapılacak ve Merkel sonrası dönemin istikametini belirleyecek olan seçimler, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülke tarafından yakından takip edilirken, Yeşiller'in başbakan adayı Baerbock, Türkiye'den göçün müfredata dahil edilmesini talep etti

Eylül ayının yaklaşmasıyla birlikte Almanya iyice seçim atmosferine girmiş bulunuyor. 26 Eylül’de yapılacak seçimler hem 16 yıllık Merkel dönemini sonlandıracak hem de son yıllarda “marjinal” parti olmaktan “kitle” partisi olmaya doğru önemli adımlar atan Yeşiller’in Almanya’da ilk defa bir federal başbakan çıkarıp çıkaramayacağını belirleyecek. 

Yeşiller’in başbakan adayı Annalena Baerbock, Türkiye'den göçün Almanya'daki tarihi başarılardan biri olduğunu vurgulayarak müfredata alınmasını istedi. Türkiye'den Almanya'ya işçi alımını düzenlemek amacıyla 30 Ekim 1961 tarihinde imzalanan anlaşmanın bu yıl 60’ıncı yıl dönümü kutlanacak.

DW'nin haberine göre Türkiye'den Almanya'ya göçe dair değerlendirmelerde bulunan Baerbock, Almanya Türk Toplumu derneğinin sayfasında yayınlanan bir video mesajda 1969 ila 1970'li yıllarda Türkiye'den gelen ve "misafir işçi" olarak nitelenen insanlar ile ailelerinin Almanya'nın batısında yaşayan toplumu ekonomik, kültürel, sosyal ve siyasal açıdan büyük ölçüde etkilediği ve biçimlendirdiğini söyledi. Yeşiller’in tarihlerinde ilk kez gösterdiği başbakan adayı olma özelliğine de sahip olan Baerbock, "Türkiye'den göç aynı zamanda Almanya tarihinin başarı hikayelerinden biridir" diye vurguladı.

Bu başarıya rağmen o zaman gelen "misafir işçilerin" yaşam boyu sundukları katkının onurlandırılmadığını savunan Baerbock, "Pek çoğu düşük kalifiye olup en ağır işleri yaptılar, kötü ve belirsiz koşullarda çalıştılar, ailelerinden uzaklarda yaşadılar ve onlara doğru dürüst Almanca öğrenme fırsatı bile verilmedi" dedi. Başbakan adayı Annalena Baerbock, "Hem bu kişilerin yaşam hikayeleri hem de onların torunları okul kitapları, toplumsal tarih hafızasını kapsayan pek çok alanda daha fazla ilgiyi ve dikkati hak ediyor... Biz bir göç ülkesiyiz ve çok seslilik Almanya'nın güçlü tarafı” diye konuştu.

"GÖÇ KONUSUNDA TÜRKİYE İLE BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ"

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schultz da "Türkiye elbette AB'nin herhangi bir diğer ortağı değildir. Türkiye çok özel bir ülke. Türkiye, AB üyeliğine adaydır, Gümrük Birliği üyesidir. Yani zaten çok özel bir ilişkimiz var. Ancak Alman bakış açısından değerlendirirsek, bu gelişmelerin çok daha ileri gittiğini görmek isteriz. AB ile Türkiye arasında daha stratejik iş birliği görmek istiyoruz." derken, Türkiye'nin göç konusunda yaptıklarına büyük hayranlık duyduklarını, Türkiye'nin çok sayıda Suriyeli'ye ev sahipliği yapmasının üstün başarı olduğunu söyleyen Schultz, AB'nin, göç konusunda Türkiye ile iş birliğini sürdürme kararında olduğunu belirtti.

Schultz, "AB Konseyi, iş birliğimizin yeni aşamasında, bu konuların üstesinden gelmesi için Türkiye'ye daha fazla ek mali yardım sağlamaya karar verdi. Detaylar üzerinde çalışılması gerek. Ancak, Türkiye'nin bu sorunların üstesinden gelmesine destek olarak gelecek aylar, yıllar için bir başka 3 milyar avroyu aşan çok yüksek meblağın daha taahhüt edilmesi çok iyi oldu. Şimdi bunu en iyi şekilde nasıl yapacağımızı, Türkiye'yle birlikte çalışmalıyız." diye konuştu.

Almanya