Alman gazetesinin yeni sahibi, eski 'Stasi' muhbiri çıktı!

Alman gazetesinin yeni sahibi, eski 'Stasi' muhbiri çıktı!

Eylül ayında eşi Silke ile birlikte mali kriz içindeki gazeteyi satın alan işadamı Holger Friedrich'in Soğuk Savaş döneminde Doğu Almanya gizli polisi Stasi adına muhbirlik yaptığı ortaya çıktı.

Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Berliner Zeitung, 'muhbir' skandalıyla çalkalanıyor. Berliner Zeitung yöneticileri, artan baskıların ardından yeni patronları hakkında geniş çaplı araştırma yapacakları sözünü verdi.

1945'te kurulan Berliner Zeitung gazetesinin yeni sahibi Friedrich'in komünist Doğu Almanya gizli polisi Stasi adına muhbirlik yaptığı ortaya çıktı.  

Stasi'nin arkadaşları, aileleri, iş arkadaşları adına casusluk yapmak, bilgi vermek için 90 binden fazla normal çalışanı, 174 bin gayri resmi çalışanı vardı. Friedrich, ise "Peter Bernstein" ismiyle görev yapıyordu. 

Friedrich iddiaları reddetmedi ancak, Binlerce Doğu Alman vatandaşı gibi ülkeden kaçmayı başaramadığı bir denemeden sonra Stasi ile işbirliği yapmak zorunda kaldığını söyledi.

Welt am Sonntag tarafından ele geçirilen belgelere göre, Friedrich asker arkadaşları hakkında muhbirlik yapmıştı.  

Friedrich, kayıtlarda muhbir olarak geçmesine karşın, aktif olarak çalışmadığını, Stasi ajanlarıyla işbirliği yapmadığını iddia etti.

Berliner Zeitung'da krize maruz kalan gazetecilerin, Friedrichs'i bir kurtarıcı olarak gördüğü için üzüldükleri söyleniyor.

Doğu Almanya'daki gazetelerin çoğu 30 yıl önce Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından yayıncılığa son verirken, Berliner Zeitung son derece rekabetçi Alman medya dünyasında ayakta kalmayı başarabilmiş tek Doğu Alman gazetesi olmuştu. 

Stasi muhbir