Aliyev'den önemli açıklamalar: Ermenistan ateşkesi bozdu, Gence'de savaş suçu işledi

Aliyev'den önemli açıklamalar: Ermenistan ateşkesi bozdu, Gence'de savaş suçu işledi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Ermenistan ateşkesi ihlal etti. Azerbaycan tüm saldırılara gereken cevabı verecek. Bu saldırılar Ermeni faşizminin bir tezahürüdür. Amaç kurtarılan bölgeleri yeniden işgal etmek" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın sivilleri hedef almasına ilişkin, "Azerbaycan tüm saldırılara gereken cevabı verecek" ifadesini kullandı.

Ateşkesi bozan Ermenistan'ın, Gence'deki sivilleri roketlerle hedef aldığını belirten Aliyev, bunun savaş suçu olduğunu ve Cenevre Sözleşmeleri'nin ihlali anlamına geldiğini kaydetti. Saldırıları, "Rusya'nın arabuluculuğunda gerçekleştirilen görüşmelere saygısızlık" olarak nitelendiren Aliyev, Ermenistan'ın siyasi ve askeri idaresinin bunun sorumlusu olduğunu belirtti.

Aliyev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

"Ermenistan ateşkesi ihlal etti ve Gence'deki sivillere roket attı. Bu bir savaş suçu ve Cenevre Sözleşmelerinin ağır bir ihlalidir.

Roket saldırısı Ermenistan'ın Vardenis bölgesinden yapıldı. Sonuç olarak 41 Azerbaycanlı sivil öldürüldü ve 200'den fazla kişi yaralandı. Ermeni tarafının amacı kurtarılan bölgeleri yeniden işgal etmektir.

Ermenistan'ın askeri ve siyasi liderliği suçlarından sorumludur. Azerbaycan tarafı tüm bunlara haysiyetle cevap verecek!

Rus arabuluculuğundaki görüşmelere saygısızlık ve Ermeni faşizminin bir başka tezahürüdür. Bu aşağılık işler Azerbaycan halkının iradesini asla bozamaz."

"ERMENİSTAN'I RUSYA SİLAHLANDIRIYOR"

Ötye yandan Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev, Rus RBK televizyonuna açıklamada, "Rusya Erivan'ı ücretsiz silahlandırıyor. Moskova Ermenistan'ın güvenliğini sağlıyor" dedi.

Ermenistan'ın saldırı düzenlediği Gence'de incelemelerde bulunan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hizkmet Hacıyev,  işe şunları ifade etmişti:

"Elde ettiğimiz istihbarata göre roketleri bitmişti.  İnsani yardım adı altında silah edindi. Yaptırımlar altındaki Atlantis Armanian Airlinas tarafından Ermenistan'a Smerç tipi füzeler getirildi."

Dün saat 12.00'de yürürlüğe giren ateşkesi bozan Ermenistan silahlı kuvvetleri, saldırılarına gece de devam etti. Azerbaycan'ın en büyük ikinci kenti Gence'ye, Toçka-u tipi taktik füzeyle saldırı düzenlendi. Çok sayıda bina ya tamamen yıkıldı ya da zarar gördü. Hayatını kaybeden sivillerin sayısı 9'a çıktı. Yaralı sayısı da 39'a yükseldi.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber