Afrika'da Somali ile Etiyopya gerildi!

Ajans Bizim
Somali Afrika
Afrika'da Somali ile Etiyopya gerildi!

Somali cumhurbaşkanı, Etiyopya ile Somaliland arasındaki tartışmalı bir anlaşmayı "geçersiz kılan" bir yasayı imzaladı. 

Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mohamud, yasanın, karayla çevrili Etiyopya'ya, Somali'nin üzerinde çok az gerçek otorite uyguladığı ayrılıkçı bir kuzeybatı bölgesi olan Somaliland üzerinden Kızıldeniz'e uzun süredir aranan erişimi sağlayan "yasadışı" anlaşmayı geçersiz kıldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı, sosyal medya platformu X'te Cumartesi akşamı tasarının kabul edilmesinin "uluslararası hukuk uyarınca birliğimizi, egemenliğimizi ve toprak bütünlüğümüzü koruma kararlılığımızın bir göstergesi olduğunu" yazdı.

Mogadişu'daki merkezi hükümet, 1991 yılında Somali'den bağımsızlığını ilan eden ve uluslararası alanda tanınmayan Somaliland ile bölgesel güç Etiyopya arasındaki liman anlaşmasına her türlü yasal yolla şiddetle karşı çıkma sözü verdi.

Somali, Pazartesi günü imzalanan sürpriz anlaşmayı bir "saldırganlık" eylemi ve egemenliğinin ihlali olarak nitelendirdi ve uluslararası destek çağrısında bulundu.

Somaliland'ın bağımsızlık iddiasına şiddetle karşı çıkıyor, ancak gerçekte kendi hükümeti, güvenlik güçleri ve para birimi ve dünyanın en işlek nakliye yollarından birinde uzun bir kıyı şeridi olan fiili devletin işleri üzerinde çok az söz sahibi.

Somaliland liderliği, Etiyopya'nın anlaşma kapsamında "Somaliland Cumhuriyeti'ni resmen tanıyacağını" söyledi, ancak bu Addis Ababa'daki hükümet tarafından onaylanmadı.