Afrika'da ne oluyor? 'Pandeminin en kötü haftası...'

koronavirüs
Afrika'da ne oluyor? 'Pandeminin en kötü haftası...'

DSÖ, Afrika'nın pandeminin en kötü haftasını geride bıraktığını açıkladı. Dünya adım adım normalleşmeye giderken Afrika, aşı ve altyapı eksikliği ile sağlık sisteminin yetersizliği nedeniyle kabus gibi günler geçiriyor. Peki Afrika aşıya nasıl ulaşacak? Afrika'da ne oluyor?

Dünyada koronavirüs ile mücadele tüm hızıyla devam ediyor. Toplumsal bağışıklık noktasına her geçen gün yaklaşıyoruz. Normalleşme ışığı tünelin ucunda gözükmekte. Bu senaryo Türkiye, Avrupa'nın geneli, ABD ve birkaç ülke için daha geçerli.

Afrika'da her zaman olduğu gibi yine bambaşka bir hikaye yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre Afrika “pandeminin en kötü haftasını” geride bıraktı. Aşı tedariğinde büyük bir sıkıntı çeken kıtanın geneli, daha hızlı yayılan ve gençleri de diğer varyantlara nazaran daha ağır etkileyen Delta varyantının da baskın hale geliyor olmasıyla sıkıntılı günler yaşamakta.

KITAYI ÇARESİZ BIRAKAN VARYANT...

Kıtanın büyük bir bölümünde, özellikle Sahra altı ülkelerinde sağlık sisteminin oldukça yetersiz olması, Delta ve Delta Plus varyantları karşısında kıtayı çaresiz bırakıyor.

DSÖ Afrika Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, “Birkaç hafta önce bu kilometre taşının kısa süre içinde aşılacağını öngörmüştük. Haklı çıkmak beni hiç mutlu etmiyor” ifadelerini kullandı ve şöyle uyardı: “Afrika için en kötüsü henüz gelmedi.”

Afrika'da ne oluyor? 'Pandeminin en kötü haftası...' - Resim : 1

Dr. Moeti, salgının bu dalgasının zirvesini görmeye daha haftalar olduğunun altını çizdi. 4 Temmuz'da sona eren haftada Afrika genelinde 251 bini aşkın yeni vaka açıklandı. Geçen haftaya göre yüzde 20'lik bir artış tespit edilirken 16 ülke enfeksiyonlarda yeniden canlanma meydana geldiğini vurguladı.

Korkutan tablonun bu denli endişe verici olmasının sebeplerinden bir tanesi de hiç kuşkusuz yetersiz aşılanma ve mevcut aşı programlarının altyapı eksiklikleri nedeniyle oldukça yavaş ilerlemesi. Afrika nüfusunun sadece yüzde 1'inin tamamen aşılandığını belirtmek gerek.

ALARM VERİYOR

Namibya, bin vakanın üzerinde günlük vaka açıklıyor. Zambiya'da, virüsün ilk dalgasında başarılı bir görüntü çizen Uganda'da, Ruanda'da, Kenya'da ve daha bir düzineyi aşkın ülkede kısıtlamalar getirildi, sağlık sistemi alarm veriyor.

Bunun yanında Afrika'nın bir diğer derdi ise hastalığın takibi. Kıta, PCR testi noktasında salgının başından bu yana oldukça sıkıntılı bir tablo çizerken Afrika Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri Direktörü Dr. John Nkengasong, nüfusun 1.3 milyarı aşkın kıtada toplamda sadece 54 milyon civarında test yapıldığını söylüyor.

Sadece Türkiye'de şu ana kadar 62.5 milyon adet PCR testi uygulandı.

Afrika'da ne oluyor? 'Pandeminin en kötü haftası...' - Resim : 2

Aşıya geri dönmek gerekirse kıtada "Aşı istiyoruz" eylemleri yapılırken (yukarıda fotoğrafta) UNICEF kıta için harekete geçti. UNICEF'ten yapılan açıklamaya göre, Afrika Birliği ülkelerine 2022 sonuna kadar 220 milyon doz Johnson&Johnson aşısının ulaştırılması için Belçikalı Janssen Pharmaceutica NV şirketiyle anlaşma imzalandı.

Bu yılın sonuna kadar 35 milyon doz aşının teslim edilmesini öngören anlaşma, talep olması halinde 180 milyon doz aşının daha tedarikine izin veriyor. Afrika'da vaka sayısı 5 milyon 800 bini geçerken hayatını kaybedenlerin sayısı 149 bini aştı.

UNICEF Başkanı Henrietta Fore, anlaşma sonrası yaptığı açıklamada, dünyada aşıya erişimin eşit ve adil olmadığını ifade ederek kıtaya aşı erişiminin sağlanması için desteklerini sürdürdüklerini belirtti.

GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ...

Bununla birlikte özellikle HIV/AIDS ve Ebola salgınlarında Batı dünyasının kendi çerçevesinde sorunu çözdükten sonra “dünyanın geri kalanına” özellikle Afrika'ya sırt çevirdiği de aşikar. Hem HIV/AIDS hem de Ebola, Afrika'da hala çok büyük bir sorun olarak varlığını sürdürüyor. Afrika'daki aktivistler, zengin ülkelerin normalleştikten sonra Afrika'yı her zaman yaptıkları gibi tamamen unutacaklarını öne sürüyor.

Afrika'da ne oluyor? 'Pandeminin en kötü haftası...' - Resim : 3

COVAX Genel Müdürü Aurelia Ngyuen, bu sene sonuna kadar 520 milyon doz koronavirüs aşısını Afrika’ya teslim etmeyi hedeflediklerini söylüyor.

Ngyuen program tarafından şu ana kadar 44 Afrika ülkesine 25 milyon doz aşının teslim edildiğini; ancak ilerlemenin kendisini memnun etmediğini söyledi. Mart ayında COVAX’la ortak hareket eden GAVI’nin CEO’su Dr. Seth Berkley, 2021 yılında 1.3 milyon nüfuslu Afrika’ya 720 milyon doz aşı tedarik etmek istediklerini söylemişti.

[email protected]

Kaynaklar: COVAX, DSÖ, UNICEF, GAVI, Reuters, New York Times, AA

Kaynak: Web Özel

koronavirüs Afrika aşı