Afganistan - Pakistan sınırında gerilim tırmanıyor: 3 Pakistan askeri öldürüldü

Dünya haberleri Afganistan
Afganistan - Pakistan sınırında gerilim tırmanıyor: 3 Pakistan askeri öldürüldü

Pakistan'ın Kuzey Veziristan bölgesinde Afganistan'dan saldırganların ateş açması sonucu 3 Pakistan askeri hayatını kaybetti. Öte yandan, İran-Afganistan sınırında da gerginlik yaşandı.

Pakistan ordusundan yapılan açıklamada, Devagar'da sınırın Afganistan tarafından güvenlik güçlerine ateş açıldığı belirtildi.

Açıklamada, saldırıda 3 Pakistan askerinin yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Afganistan topraklarının Pakistan'a karşı teröristler tarafından kullanılmasının güçlü bir şekilde kınandığı açıklamada, Afgan yönetiminden, gelecekte bu tür faaliyetlerin düzenlenmesine izin vermeyeceği umulduğu kaydedildi.

GERİLİM TIRMANIYOR

İki ülke arasında sınırda yaşanan hadiseler sebebiyle son haftalarda gerginlik arttı.

Pakistan-Afganistan sınırı yakınındaki İşam bölgesinde 14 Nisan’da "teröristlerin" askeri konvoyu pusuya düşürmesi sonucu 7 Pakistan askeri ölmüştü.

Taliban geçici hükümetinin Host Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Mustagfer Gurbuz, 16 Nisan'da Pakistan hava kuvvetlerinin Host'un Spire ilçesindeki 4 köye hava saldırısı düzenlediğini söylemişti. Kunar Valiliği Sözcüsü Kari Nacibullah Hanif de Pakistan sınır askerlerinin Kunar'ın Şaltan ilçesindeki Gerney köyüne havan saldırısı düzenlediğini kaydetmişti. Bu saldırılarda en az 15 sivilin hayatını kaybettiği aktarılmıştı.

Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanlığı, Pakistan'ın Kabil Büyükelçisini bakanlığa çağırarak saldırılarla ilgili izahat istemişti.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı ise 17 Nisan’daki açıklamasında sınırdaki olayların artması ve Pakistan güvenlik güçlerinin hududun diğer tarafından hedef alınması nedeniyle Afganistan'dan sınır güvenliğini sağlamasını talep etmişti.

İRAN'LA DA GERİLİM YAŞIYORLAR

İran'ın, Taliban yönetimi ile "yol çalışmaları" nedeniyle yaşadığı anlaşmazlığın ardından ülkenin doğusunda Afganistan'a açılan Dogarun Sınır Kapısı'nı geçici olarak kapattığı belirtildi.

İran'ın yarı resmi ajansı Tesnim'e göre, Afganistan sınırında İran sınır muhafızları ile Taliban güçleri arasında bugün "Taliban'ın sınırda yol inşa çalışmaları başlatması üzerine" anlaşmazlık yaşandı.

Bunun üzerine Dogarun sınırı geçici olarak kapatılırken, sorunun çözümü için İran sınır muhafızları ile Afgan yetkililer arasında görüşmelerin başladığı kaydedildi.

İran ve Afganistan arasındaki kara yolu taşımacılığı için en önemli geçiş noktalarından sayılan Dogarun Sınır Kapısı, İran'ın doğusundaki Rezevi Horasan eyaleti ile Afganistan'ın batısındaki Herat vilayetini birbirine bağlıyor.

Kaynak: AA

Kuzey Veziristan Pakistan Afganistan