Afganistan'ın son umudu bu kızlar: 'Kadınlara ne kadar baskı uygularsanız...'

Afganistan'ın son umudu bu kızlar: 'Kadınlara ne kadar baskı uygularsanız...'

Pentagon, Kabil'in beklenenden kısa sürede düşeceğini söylüyor. Bu gerginlik içinde sadece kızların okuduğu Zarghoona Lisesi'nde endişeli bekleyiş sürüyor. Kızlar ülkenin son umudu olarak görülürken 18 yaşındaki Safiye, "Kadınlara ne kadar baskı uygularsanız o kadar mücadele ederiz" diyor.

Kabil'in merkezindeki labirenti andıran duvarların arasında eğitim görmeye çalışan Zarghoona Lisesi'nin öğrencileri bir yandan derse odaklanırken bir yandan da akıllarındaki Taliban kabusundan bir an olsun uzaklaşmak istiyorlar.

Zarghoona Lisesi, sadece kız öğrencilerden oluşan bir lise. Bu sebeple Taliban onlar için çok daha endişe verici. 2021'de son sınıfa geçen öğrenciler, Taliban'ın korkunç yönetimini hatırlamak için çok genç ancak tarih kitaplarında okuduklarını anlayacak kadar da büyükler.

BELİRSİZ BİR GELECEK...

Belirsiz bir gelecek onları karşılayacak gibi. 8 bin 500 kız öğrencinin öğrenim gördüğü okulda 1300 öğrenci son sınıfta okuyor. Bu kızlar arasında üçü kendilerine Best Friends Group (En İyi Arkadaşlar Grubu) adını vermiş.

Afganistan'ın son umudu bu kızlar: 'Kadınlara ne kadar baskı uygularsanız...' - Resim : 1

Bu üç kız, yaşanan tüm bu olayların, tepelerine çöken tüm bu belirsizlik bulutunun sadece onları daha çok yakınlaştırdığına inanıyor. 17 yaşındaki Belkıs Niyazi şunları söylüyor:

“Aynı düşünceleri, şakaları, planları ve kariyer hedeflerini paylaşıyoruz. Ergenlik yıllarımızın tadını çıkarmak istiyoruz. Birbirimizi motive ediyoruz. Birbirimizi güldürüyoruz.”

Belkıs'ın arkadaşları Safiye Hüseyin ve Behişta Amini beşinci sınıftan beri ayrılmıyorlar. Bu üç kız ve akranları tam da Taliban'ın hedef aldığı kesimden... Kadın ve genç. Birleşmiş Milletler raporuna göre Mayıs ve Haziran ayında hayatını kaybeden 800, yaralanan ise 1600 sivilin yarısını kadın ve çocuklar oluşturuyordu.

'ÜLKENİN SON UMUDU...'

Mayıs ayında bir kız okuluna yapılan saldırıda çoğu kız çocuğu 85 kişi yaşamını yitirmişti. En İyi Arkadaşlar Grubu Afganistan'ın, kadınların burka taktıkları günlere dönemeyeceğini düşünüyor. Zarghoona'nın öğretmenleri, bu çocukları ülkenin son umudu olarak görmekte.

Afganistan'ın son umudu bu kızlar: 'Kadınlara ne kadar baskı uygularsanız...' - Resim : 2

Okulun müdürü Nesrin Nurzai, “Bu kızlar çok yetenekli, becerikli, akıllı ve zeki. Genç erkekler ülkeden kaçarken kızlar burada kalıyor” ifadelerini kullanıyor.

17 yaşındaki Belkıs, “Bir sürü insan 'Öldürüleceksin niye okula gidiyorsun' diye soruyor bana” diyor. Belkıs'ın hedefi mimar olmak. Taliban'ın doğurduğu endişeyi ise şöyle aktarmakta:

“Taliban moralimizi büyük ölçüde etkiledi. Ailemle aynı koşullarda yaşamayı hayal edemiyorum. Bundan söz bile edemiyorum. Taliban geri gelirse Afganistan 100 yıl geriye itilecek.”

'KAÇIP GİTMEK ÇÖZÜM DEĞİL'

Safiye ise 18 yaşında. Onun ailesi iç savaşta da Taliban döneminde de ülkeyi terk etmemiş. Neredeyse çeyrek asır sonra Safiye ise kritik bir eşikte:

“Çocukluğumdan beri burada yaşamayı hayal ettim. Kaçıp gitmek çözüm değil. Yolsuzluktan arınmış bir hükümet istiyorsak bunu inşa edeceğiz.”

“Kadınlara ne kadar baskı uygularsanız o kadar fazla mücadele etmeye çalışırız” diyen Safiye, “Savaşmaya hazırız” ifadelerini kullanıyor.

Behişta ise 18 yaşında ve çevirmen olmak istiyor. Ancak ailesine bakmak için gece gündüz çalışan babasının akli dengesini yitirdiğini anlatıyor. Gözleri dolarak “Hafızasını da kaybetti ve evi terk etti. Şimdi nerede bilmiyoruz” diyor.

Afganistan'ın son umudu bu kızlar: 'Kadınlara ne kadar baskı uygularsanız...' - Resim : 3

Hem böylesi bir travmayla mücadele eden hem de Taliban endişesi yaşayan Behişta, “Eğitimime devam edebilecek miyim bilmiyorum. Eğer erkekler, silahlarıyla Taliban'a karşı savaşırsa kadınlar da düşünmeye devam ederek kendilerini savunurlar ve pes etmezler” diye konuşuyor.

'BAŞKENT BEKLENENDEN ERKEN DÜŞECEK'

Ancak ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) tahminleri hiç iç açıcı değil. Pentagon Sözcüsü John Kirby, gelişmelerden dolayı ABD'nin büyük endişe duyduğunu belirtti.

İstihbarat kaynakları ise gelinen noktada Kabil'in 30 ila 90 günde Taliban'ın eline geçeceği hesaplanıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan ordusunun zayıf askeri performansına rağmen çekilme kararından pişman olmadıklarını söyledi. Biden, “Bakın, 20 yılda bir trilyon dolardan fazla para harcadık. 300 binden fazla Afgan gücünü eğittik, modern ekipmanlarla donattık. Ve Afgan liderlerin biraraya gelmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: Haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Washington Post'ta ‘We are ready to fight’: Seniors at a girls-only high school in Afghanistan face an uncertain future ve U.S. officials warn collapse of Afghan capital could come sooner than expected başlıklarıyla yayınlanan makalelerden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Afganistan Taliban Kabil ABD Afganistan nerede?