Afgan mültecilerin adresleri: Arnavutluk, Şili, Uganda, Gürcistan

ÖZEL HABERLER
Afgan mültecilerin adresleri: Arnavutluk, Şili, Uganda, Gürcistan
Kosova'ya inen Afgan göçmenler. Fotoğraf: Reuters

Afganistan'da 21. yüzyılın en büyük insanlık dramlarından biri yaşandı. 100 bini aşkın Afgan ABD vizesine başvurdu. Sonucunu bekleyenler dünyanın dört bir yanındaki askeri üslerde zaman dolduruyor.

Dünyanın gözü Afganistan’dan biraz olsun uzaklaştı. Son yılların en ilginç rejim değişikliklerinden birine sahne olan ülkeye dair akıllarda hala Taliban’dan kaçmak isterken uçağa koşan insanların görüntüleri var. Peki Afganistan’dan kaçan insanlar nerede? Bazıları çalıştıkları elçiliklerin ülkelerinde.

Amerika Birleşik Devletleri’ne giden hatırı sayılır sayıda Afgan var. Bazı Afganlar ise Arnavutluk, Şili ve Uganda gibi ülkelere yerleştirildi ve burada bürokratik işlemleri bitirilip ABD’ye gitmeyi bekliyorlar.

Burada geçici olarak ikamet eden Afganların iş bulması zor ve geçinmek için devlet yardımlarına muhtaçlar. Afganistan’da insani yardım personeli olarak çalıştığı için ülkeden kaçmak durumunda kalan ve şu an Uganda’da konaklayan Arsala, “Süreci ve ne zaman gideceğimizi bilmiyoruz. Burada ne kadar kalacağımızı da. İnsanlar endişeli” değerlendirmesinde bulundu. Arsala, eşi ve üç çocuğu ile bu ülkede ikamet ediyor ve 10 yıl ABD hükümeti için çalışmış.

Taliban'ın ülkede kontrolü ele geçirmesinin sonunda yaklaşık 70 bin Afgan dünyanın çeşitli bölgelerindeki ABD üslerine yerleşmiş ve daha sonra bir kısmı buradan ABD’ye alınmıştı. ABD Başkanı Biden ise üslerin bulunduğu ülkelerin liderlerine çağrı yaparak bu Afganların geçici süre ile de olsa üslerden dışarı çıkıp gezmelerine izin vermelerini istemişti.

ABD'NİN BİLGİSİ DAHLİNDE

Sivil toplum örgütleri tarafından Afganistan’dan kurtarılan pek çok insana farklı ülkeler kapılarını açtı. Bu ülkeler Afganlara ABD ile birlikte değil ama ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bilgisinde ev sahipliği yapıyor.

Eğer bir Afgan’ın ABD’de oturum izni olan bir akrabası yoksa, ülkeye alınması oldukça zor ve bürokratik bir işlem. ABD hükümeti için çalışmış Afganlar ‘özel göçmen vizesine’ başvurabiliyor ama halihazırda 100 bin kişinin ailesiyle birlikte yaptığı başvuru var. Yani inanılmaz bir bekleme süresi oluyor. ABD Dışişleri Bakanlığı vizelere cevap verme sürelerinin dokuz ay ile birkaç yıl arasında değişeceğini duyurdu.

Dışişleri Sözcüsü, “Başvuran insanların kaçı gerçekten ABD hükümeti ile çalışmış buna karar veremiyoruz” diyor. Özel göçmen vizesi değil, mülteci olarak ABD’ye girmek isteyen Afganları ise daha zor bir süreç bekliyor çünkü Trump döneminde ülkeye sığınmacı olarak kabul edilmenin şartları iyice ağırlaştırıldı.

Afgan mültecilerin adresleri: Arnavutluk, Şili, Uganda, Gürcistan - Resim : 1

TOPLAM 1.4 MİLYON BAŞVURU

Syracuse Üniversitesi’nin hesabına göre şu an 1.4 milyon mülteci başvurusu işlemde. Üst düzey bir dış işleri yetkilisi Afganların biraz daha yurt dışında yerleştirildikleri ülkelerde vakit geçirmesini bekliyor.

Afganistan’dan tahliye edilen pek çok kişi Arnavutluk, Gürcistan ve Kuzey Makedonya’daki ABD askeri üslerine yerleştirildi. Bu göçmenlerin yerleştirilme işlemleri federal hükümet tarafından fonlanan National Endowment of Democracy oluşumu tarafından yapıldı. Oluşumun başkanı Damon Wilson 600 kişiyi Afganistan’dan kurtararak Balkanlar ve Kafkaslara yerleştirdiklerini anlatıyor.

UGANDA DA 50 AFGAN

Uganda’ya da 50 Afgan mülteci yerleştirildi. Bu mülteciler Sayara International isimli STK aracılığı ile denetleniyor. Bu örgüt ABD hükümeti ile yakından çalışarak başkent Kampala’dan ABD’ye uçuş ayarlamaya çalışarak Afganları ABD’ye götürmek istiyor.

Marina LeGree, kadınların katıldığı bir tırmanış kulübünün kurucusu ve Şili’de yaşıyor. Kadının girişimleri ile birkaç Afgan da Şili’ye yerleştirildi.

Arnavutluk, Gürcistan, Şili, Uganda ve Kuzey Makedonya gibi ülkelerdeki Afganlar hakkında açıklamalarda bulunan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Ev sahibi devletlerle Afgan topluluğunun desteklenmesi üzerine konuşuyoruz çünkü bu kişiler mülteci kabul süreci sebebiyle şu an ABD’ye alınamıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Uganda’da ABD biletini bekleyen Arsala özel göçmen vizesine başvurmuş ve kendisine bir başvuru numarası verilmiş. “Umuyorum ki eşim ABD’de doğum yapar. Ama sanırım çocuğumuz Uganda topraklarında doğacak” diyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin büyük bir bölümü The Wall Street Journal’da Jessica Donati imzasıyla yer alan ‘Afghan Evacuees, Scattered Around the World, Could Wait Years for Chance to Reach U.S.’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Afganistan'da son durum Afganistan'da kaç mülteci var?