Açlık grevindeki Rus muhalif Navalny'nin durumu kritik, hastaneye nakledildi

Açlık grevindeki Rus muhalif Navalny'nin durumu kritik, hastaneye nakledildi

Açlık grevindeki 3. haftasında durumunun kötüleşen Rus muhalif lider Alexei Navalny'nin sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle cezaevindeki hastaneye nakledildi. Navalny'nin kalp doktoru Yaroslav Ashikhmin da açlık grevindeki Navalny'nin böbreklerinin işlevsiz hale geldiğini söyledi

Zehirlendikten sonra Almanya’da tedavi olan Rusya’ya dönüşü sırasında ise tutuklanarak Vladimir Bölgesi’ndeki bir hapishaneye gönderilen Rus muhalif lider Alexei Navalny, kötü muamele ve cezaevi koşullarını gerekçe göstererek 31 Mart'ta açlık grevine başladı. Rus medyası, Navalny'nin durumunun kötüleşmesi nedeniyle ceazevindeki hastaneye kaldırıldığını aktardı. Sağlık komisyonu tarafından alınan kararın ardından nakil işleminin gerçekleştirildiği Navalny'e vitamin eksikliği tanısı konduğu bildirildi.

Rusya Federal Ceza Dairesi, Navalny’nin hastanede tedavi altına alındığını, durumunun şu anda iyi olduğunu ve Navalny’nin talebi doğrultusunda vitamin desteğine başlandığını açıkladı. Navalny’nin tedavisi için hekim görevlendirildiği belirtilirken, muhalif liderin sırt ve bacak ağrısından şikayetçi olduğu aktarıldı.

DOKTORLARDAN "HER AN ÖLEBİLİR" AÇIKLAMASI

Rus Doktorlar İttifakı Sendikası Başkanı ve aynı zamanda Navalny'nin doktorlarından Anastasia Vasilyeva, sosyal medya hesabı üzerinden muhalif liderin son kan testi sonucunu yayınlamıştı. Navalny’nin test sonuçlarını inceleyen doktorlar, böbreklerinin kötü durumda olduğunu ve her an ölebileceğini söylemişti. 

Navalny’nin Basın Danışmanı Kira Yarmysh "Alexei ölüme doğru gidiyor. Birkaç günlük süresi kaldı" derken, 44 yaşındaki Alexei Navalny’nin kalp doktorlarından Yaroslav Ashikhmin de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, test sonuçlarına göre potasyum seviyesinin çok yükseldiğini, bu durumun kalp krizine neden olabileceğini vurguladı. Ashikhmin, kreatin seviyesinin de çok yüksek olması nedeniyle Navalny'nin böbreklerinin işlevsiz hale geldiğini ifade etti.

Doktorların yaptığı endişe verici açıklamalardan sonra Navalny’nin Basın Danışmanı Kira Yarmysh, sosyal medya hesabından muhalif liderin açlık grevine başladığı günden bugüne 3 hafta geçtiğini ve bu süre zarfında 15 kilo verdiğini aktardı. Yarmysh, "İnsanlar ölmek kelimesini ağızlarına almamaya çalışıyor ama bugün Alexei ölüme doğru gidiyor. Birkaç günlük süresi kaldı" diyerek korkularını dile getirdi.

ABD'DEN RUSYA'YA NAVALNY UYARISI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD’nin Rus muhalif lider Alexei Navalny’nin hapishanede ölmesi durumunda bunun sonuçları olacağını Rusya’ya ilettiğini aktarmıştı.

Sullivan, Rus muhalif Navalnıy'ın bozulan sağlık durumuna ilişkin gelişmeleri endişeyle izlediklerini belirterek, "Bay Navalnıy'ın hapisteyken başına geleceklerden kendilerinin sorumlu olduğunu Rus hükümetine ilettik ve Rusya uluslararası toplum tarafından sorumlu tutulacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Eğer Bay Navalnıy ölürse bunun sonuçlarının olacağını kendilerine söyledik." diyen Sullivan, Moskova'ya karşı ne gibi adımlar atacaklarını şu anda kamuoyu önünde tartışmayacağını ancak böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde bunun net bir şekilde ortaya konacağını ifade etti.

ALMANYA: DOKTORLARA MÜSADE ETMELİ

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Navalny'nin sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle endişeli olduklarını belirterek, "Navalny'e tıbbi bakım hakkı derhal sağlanmalı. Rus hükümeti, Navalny'nin ‘güvendiği doktorlara’ müsaade etmeli" dedi.

Maas, bugün Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilecek ve Ukrayna-Rusya konusunun ele alınacağı AB (Avrupa Birliği) Dışişleri Bakanları toplantısında, Navalny'nin sağlık durumunu da gündeme getireceklerini söyledi.

'NAVALNY'YE ÖZGÜRLÜK' EYLEMLERİ BAŞLIYOR

Açlık grevindeki Navalny’nin durumunun kötüye gitmesi üzerine Navalny destekçileri de tekrar harekete geçti. Daha önce Rusya’da polisle sert çatışmalar yaşayan göstericiler, 21 Nisan’da yerel saatle 19.00’da ülke genelinde "Navalny’ye özgürlük" eylemleri yapılacağını duyurdu. Katılım için talep toplayan Navalny’nin ekibi, şu ana kadar yaklaşık 464 bin kişinin başvuru yaptığını, Moskova’dan 120 bin, St. Petersburg’tan 58 bin ve katılım başvurusu yapanların diğer 75 şehirden talep gönderdiğini açıkladı.

 

Kaynak: DHA

Alexei Navalny Rusya