Acı içinde can verdikleri ortaya çıkmıştı, İsveç'ten 'koruyamadık' itirafı geldi

koronavirüs
Acı içinde can verdikleri ortaya çıkmıştı, İsveç'ten 'koruyamadık' itirafı geldi

İsveç hükümeti koronavirüs salgını ile itirafta bulundu. Hükümet, "Yaşlılarımızı korumayı başaramadık" dedi. Koronavirüs (Kovid-19) hastası yaşlıların solunum cihazına bağlanmadıkları ve acı çekerek can verdikleri ortaya çıkmıştı

Koronavirüs salgınına karşı izlediği yol tartışmalara neden olan İsveç'te hükümet salgın hakkında açıklamalarda bulundu. Hükümet, koronavirüs salgını sırasında yaşlı bakımevlerinde bulunan vatandaşlara yeterli yardımın götürülemediğini itiraf etti. İsveç, salgına karşı hafif önlemler alınırken, salgın nedeni ile hayatını kaybedenlerin yarısını yaşlı bakımevlerinde yaşayan yaşlılar oluşturuyor. Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Lena Hallengren, yaptığı açıklamada "Yaşlı vatandaşlarımızı korumayı başaramadık. Bu gerçekten çok vahim ve tüm toplum genelinde büyük bir başarısızlık. Salgınla mücadelemiz henüz sona ermedi. Hatalarımızdan dersler çıkarmalıyız" ifadelerini kullandı.

Öte yandan İsveç'te salgında hayatını kaybedenlerin yüzde 80'ini 70 yaş ve üstü kişiler oluşturuyor. İsveç'te toplam koronavirüs vaka sayısı 26 bin 322'ye, hayatını kaybedenler ise 3 bin 225'e yükseldi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İsveç devlet televizyonu SVT'nin haberine göre, Stockholm'ün Solna ilçesinde bulunan Berga Huzurevi'nde, 35 yaşlının Kovid-19 nedeniyle ölmesi üzerine savcılık soruşturma başlattı.

Stockholm Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, huzurevinde çalışan personelin, koruyucu ekipman olmaksızın zorunlu olarak Kovid-19 hastalarıyla ilgilenmesi de incelemeye alındı.

ACI ÇEKEREK CAN VERDİKLERİ ORTAYA ÇIKMIŞTI

İsveç'in Gävleborg bölgesindeki huzurevlerinde hemşire olarak çalışan Latifa Löfvenberg, BBC muhabiri Jon Tallinger'in Youtube kanalındaki programına katılarak, Gävleborg bölgesinde huzurevinde yaşayan Kovid-19 hastalarının ölüme terk edildiğini, solunum cihazına bağlanmayan hastaların acı çekerek can verdiklerini söylemiş, ''Solunum cihazına bağlanmayan yaşlı hastaların boğulması birkaç gün sürüyor. Bu yaşlılar hastaneye alınmıyor. Bunların hastaneye alınarak tedavi edilmesi gerekli.'' ifadelerini kullanmıştı. 

Löfvenberg, ''Yaşlıları kurtaracak solunum cihazı yerine hastalara morfin veriliyor, bu da hastaların nefes almasını daha da zorlaştırarak erken ölümlerine neden oluyor.'' değerlendirmesinde bulunmuştu.

İsveç huzurevi bakım evi haberler koronavirüs solunum cihazı