ABD'yi karıştıran karar! Trump'ın yabancı öğrencilere yönelik kararına ABD'nin köklü üniversitelerinden peş peşe dava!

ABD'yi karıştıran karar! Trump'ın yabancı öğrencilere yönelik kararına ABD'nin köklü üniversitelerinden peş peşe dava!

Trump yönetimi, sonbahar döneminde tamamen online eğitime geçecek üniversitelerde okuyan yabancı uyruklu öğrencilere yönelik ya başka bir üniversiteye geçme ya da ülkeyi terk etme şartı getirmesine ABD'nin köklü üniversitelerinden tepki yağıyor

Trump yönetiminin, sonbahar döneminde tamamen online eğitime geçecek üniversitelerde okuyan yabancı uyruklu öğrencilere yönelik ya yüz yüze eğitim veren başka bir üniversiteye geçme ya da ülkeyi terk etme şartını getiren kararının ardından ABD’nin köklü üniversitelerinden Harvard ve Massacchusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)'den karşı atak gelmiş, kararın iptali için dava açmıştı.

Harvard Üniversitesi Rektörü Lawrence Bacow, yaptığı yazılı açıklamada, Trump yönetiminin kararınını eleştirdi ve hükümetin okullara yüz yüze eğitime geçilmesi konusunda baskı uygulamak için böyle bir adım attığını savundu.

 

ABD'yi karıştıran karar! Trump'ın yabancı öğrencilere yönelik kararına ABD'nin köklü üniversitelerinden peş peşe dava! - Resim : 1

 

ABD'NİN KÖKLÜ ÜNİVERSİTELERİNDEN PEŞ PEŞE DAVA

 

ABD'de Trump'ın bu kararı oldukça fazla konuşulurken, üniversitelerin peş peşe dava kararı oldukça hızlı bir şekilde gelişti. Harvard ve MIT’den sonra Kaliforniya Üniversite Grubu ve şimdi de Johns Hopkins Üniversitesi, uluslararası öğrencileri korumak için federal hükümete karşı dava açtı. Bu davalara 250 üniversitenin daha destek vereceği ifade edilirken, davalara destek veren okulların listesi de paylaşıldı.

 

Dün yaklaşık 5 bin yabancı öğrensi olduğunu ve Trump yönetiminin kararına karşı çıkan John Hopkins Üniversitesi de dava açtı. Üniversite şikayetini, "keyfi ve kaprisli, kanunsuz" sözleriyle ifade ederek bildirdi.  Üniversite politikalarına aykırı bir şekilde alındığı bildirilen kararın, ayrıca hükümetin koronavirüs sürecinde gereken desteği sağlayamadığı, üniversitelerin akademik özgürlüğünün de anayasal olarak ihlal edildiği bilgisine yer verildi. 

 

"YABANCI ÖĞRENCİLERE KARŞI AYRIMCI VE ADALETSİZ"

 

Dünyada en iyi 12'nci üniversite olarak gösterilen, ABD'nin Baltimore kentinde 1876 yılında kurulan Johns Hopkins Üniversitesi, eğitim sistemini Alman Heidelberg Üniversitesi'nden alırken, şimdiye kadar 29 Nobel Ödülü'ne sahip oldu. Ayrıca koronavirüs sürecinde tüm verileri anlık olarak paylaştı. Üniversitenin dekanı Sunil Kumar, "Yabancı öğrencilere yapılan bu adaletsiz, ayrımcı saldırı eğitim ve araştırma misyonumuza zarar verdi, bu şekilde ilerlemesine izin verilemez" ifadelerini kullandı. 

 

TRUMP YÖNETİMİNİN YABANCI ÖĞRENCİ KARARI

 

ABD Başkanı Donald Trump, Kovid-19 salgını nedeniyle kapatılan okulların sonbaharda yeniden açılması gerektiğini savunuyor. ABD Sınır ve Gümrük Muhafaza Birimi (ICE) pazartesi günü yaptığı açıklamada, tamamen internet üzerinden eğitime geçen üniversitelerde okumaya hak kazanan öğrencilere yeni vize verilmeyeceğine işaret etmiş, hali hazırda ABD'de bulunan öğrencilerin de ülkeyi terk etmeleri gerektiğini belirtmişti.

 

Açıklamada, öğrencilerin yasal statülerinin korunması için bu öğrencilerin kısmen ya da tamamen yüz yüze eğitim veren diğer üniversitelere geçiş yapmaları gerektiğinin altı çizilmişti. Ayrıca hem online hem de yüz yüze eğitim yapacak üniversitelerde okuyan yabancı öğrencilerin de yalnızca 1 ders ya da 3 kredi alma hakkı bulunacak.

Harvard MİT Kaliforniya Üniversitesi Johns Hopkins Üniversitesi Donald Trump yabancı öğrenci online eğitim Haber Global