Süleymani'ye İran'da veda töreni... Hamaney sağ kolu için gözyaşı döktü

İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı, İran'ın ikinci adamı General Kasım Süleymani dün ABD'nin düzenlediği hava saldırısında öldürülmüştü. Süleymani için ilk törenIrak'ın başkenti Bağdat'ta düzenlendi, bugün ise İran'da veda ediliyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

Saldırıda, Süleymani ve İranlı subayların yanı sıra Mühendis'in de aralarında bulunduğu 5 Iraklıyla toplam 10 kişi hayatını kaybetmiş, İran cephesinden peş peşe intikam açıklamaları gelmişti. 

Süleymani'ye İran'da veda töreni... Hamaney sağ kolu için gözyaşı döktü - Resim : 1

HAMANEY'İN CENAZEDE AĞLADIĞI GÖRÜLDÜ

Cumartesi günü Bağdat'ta düzenlenen cenaze töreninde binlerce kişi Süleymani ve Irak Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Mehdi El Mühendis için toplanmış, Süleymani'nin naaşı dün ise İran'a getirilmiş, Ahvaz kentinde cenaze töreni düzenlenmişti. Süleymani için 4 önemli kentte cenaze törenleri düzenleniyor.

İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin de katıldığı törende, Hamaney'in 'sağ kolu' olduğu ifade edilen Süleymani için gözyaşı döktüğü görüldü. 

Cenaze namazına İranlı üst düzey askeri ve sivil yetkililerin yanı sıra binlerce İranlı katıldı. Cenaze namazını kıldıktan sonra cenazeyi omuzlarında taşıyan kalabalık, 'Kahrolsun ABD' ve 'Kahrolsun İsrail' sloganları attı. Süleymani’nin cenazesi daha sonra Kum kentine götürülecek ve oradan Kirman kentine götürülerek toprağa verilecek.

Süleymani'ye İran'da veda töreni... Hamaney sağ kolu için gözyaşı döktü - Resim : 2

İRAN KANALINDA KORKUNÇ İFADE: TRUMP'IN BAŞINA 80 MİLYON DOLAR

Neredeyse dünyanın her yerinde son dakika koduyla yer verilen cenaze töreni, İran'da ise kanallarda canlı yayınla geniş yankı uyandırıyor.

İran'daki Kanal 1 televizyonundun canlı yayınında ise ABD Başkanı Donald Trump'ı öldürene ödül verileceği açıklandı. Açıklamada, "Her kim 'sarı saçlı deli'nin kellesini getirirse ona büyük İran ulusu adına 80 milyon dolar vereceğiz. Her İranlı 1 dolar verirse toplamı 80 milyon dolara eder" denildi.

Süleymani'ye İran'da veda töreni... Hamaney sağ kolu için gözyaşı döktü - Resim : 3

NE OLMUŞTU?

ABD'nin silahlı insansız hava araçlarıyla (drone) Bağdat Uluslararası Havalimanı ve çevresine yönelik 3 Ocak'ta gerçekleştirdiği füze saldırısı sonucu Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile Suriye'de önemli rol oynayan İran destekli Haşdi Şabi örgütünün Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis de hayatını kaybetmişti.

Süleymani'ye İran'da veda töreni... Hamaney sağ kolu için gözyaşı döktü - Resim : 4

KIZI ZEYNEP: İNTİKAMINI ALACAĞIZ

Lübnan'dan Hizbullah'a bağlı yayın yapan Al-Manar TV kanalına konuşan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin kızı Zeynep Süleymani, "Babama rakip olamazsın, bu yüzden onu füzelerle hedefledin. Öyle olsaydın, onunla yüzleşebilirdin. Babamın şehitliği bizi asla kırmayacak ve sonuna kadar intikam arayacağız. Babam için intikam alacağından emin olduğum Hasan Nasrallah'ı selamlıyorum" ifadelerini kullandı.

İRAN TARİHİNDE BİR İLK: KIRMIZI BAYRAK ÇEKİLDİ

İran'ın Kum kenti yakınlarındaki Cemkeran'da el-Kaim Camii kubbesine ABD'nin saldırısı sonucu öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani için kırmızı bayrak çekildi.

İran geleneğine göre, Süleymani'nin intikamı alınana kadar kırmızı bayrak gönderde kalacak. "Zor bir intikam alacağız. Direniş ve cihat her zaman bakidir" cümleleriyle İran ajanslarınca anons edilen haberde kırmızı savaş bayrağının Cemkeran Camisi'nde açılmasının bir ilk olduğu iddia edildi.

İran Süleymani Hamaney