ABD polisinden 73 yaşındaki demans hastası kadına şiddete dava açıldı!

ABD'nin Colorado eyaletinde geçtiğimiz yıl gözaltına alındığı sırada polisin uyguladığı orantısız güç sonucu dirseği çatlayan ve omzu çıkan 73 yaşındaki demans hastası kadına aşırı güç kullanarak gözaltına alınması nedeniyle polislere dava açıldı

ABD polisinin uyguladığı şiddetin sonu gelmezken, ortaya çıkan son görüntü "pes" dedirtti. Colorado eyaletinde 26 Haziran 2020'de 73 yaşındaki demans hastası Karen Garner, yaptığı 13 dolarlık alışverişin ardından hiçbir şey ödemeden mağazadan çıktıktan sonra çalışanların ihbarı üzerine polis tarafından gözaltına alınmış, o sırada polisin uyguladığı orantısız güç sonucu dirseği çatlamış ve omzu yerinden çıkmıştı. Polisin vücut kamerasına yansıyan görüntülerin ardından Loveland Polis Departmanında soruşturma başlatılırken, konu yargıya taşındı. Garner'in avukatı, gözaltı işleminin ardından müvekkilinin kafası karışmış bir halde ve acı içinde ağlarken tıbbi yardım almadan 6 saat geçirdiğini vurguladı.

DAVA AÇILDI

Garner'in ailesinin, videodaki sözlerin daha net bir hale getirilmesi için ses mühendisiyle anlaştığı ve polis departmanına dava açtığı belirtildi. Garner’ın aile avukatı tarafından mahkemeye verilen dilekçede, Haziran 2020’de Loveland şehrindeki bir alışveriş merkezinden 13,88 dolarlık bir ürünü ödemeden çıkan Garner’ın polis tarafından şiddet kullanılarak gözaltına alındığı belirtildi.

Dilekçede, demans rahatsızlığı bulunan Garner’ın gözaltı sırasındaki aşırı güç kullanımı nedeniyle pazı kemiğinde kırıklar oluştuğu, omuzunun çıkarak bileğinin burkulduğu kaydedildi.

Garner’ı gözaltına alan 3 polisin işine son verilmesi istenirken, dilekçede “bu polisleri işe alan ve bu güç istismar kültürünü besleyen şehir liderliği de sorumlu tutulmalıdır." ifadelerine yer verildi.

DALGA GEÇİP GÜLDÜLER

Demans hastası kadının avukatı tarafından mahkemeye sunulan yeni görüntülerde polislerin gözaltı işleminin ardından yaşlı kadına yaptıklarını gülerek izledikleri ortaya çıktı. Görüntüleri izleyen polislerden birini demans hastası kadının omzunu işaret ederek, "Çıtlama için hazır mısınız? Çıtlamayı duydunuz mu?" dediği duyuluyor. Kadın polis, "Bundan nefret ediyorum" derken aynı polis memuru ise, "Bunu seviyorum" diyor.

Dilekçe de ayrıca gözaltı işlemini gerçekleştiren 3 polis memurunun, Loveland polis merkezine geldikten sonra Garner’ın gözaltı video kaydını izlerken eğlenen görüntülerine de vurgu yapıldı.

Açılan dava çerçevesinde yayınlanan polis merkezi güvenlik kamerası görüntüsünde, 3 polisin bir ekrana bakıp alay ettikleri, bazen kahkahalar atarak birbirleri ile yumruk tokalaşması yaptıkları görüldü.

Görüntüler üzerine ayrıca yazılı açıklama yapan Garner'ın ailesi, Loveland polisinin 73 yaşındaki bir insana "hayvan" muamelesi yapmasından dolayı harap olduklarını belirterek, “Çok öfkeliyiz. Kalplerimizin daha fazla acı çekmesi mümkün değil." ifadeleri paylaşıldı.

Loveland Polis sözcüsü Tom Hacker, CNN’e yaptığı açıklamada, Garner’ın gözaltına alınmasıyla ilgili polisler hakkında cezai soruşturma başlatıldığını belirtti.

 

Kaynak: AA

ABD Colorado demans Karen Garner