ABD'nin Teksas eyaletinde tartışmalı kürtaj yasağı yürürlüğe girdi

ABD'nin Teksas eyaletinde tartışmalı kürtaj yasağı yürürlüğe girdi

ABD'nin Teksas eyaletinde uzun süre tartışma yaratan kürtaj yasası, bugün yürürlüğe girdi. Hamileliğin altıncı haftasından itibaren kürtajı yasaklayan yasanın yürürlülüğe girmesi ile beraber herhangi bir vatandaş, yasayı ihlal eden bir kişiye dava açabilecek.

ABD’nin Teksas eyaletinde kadınların hamileliklerinin 6’ncı haftasından sonra kürtaj olmasını yasaklayan yasa yürürlüğe girdi.

Yasaya göre kürtaj, fetüsün kalp atışının tespit edildiği andan itibaren yasak olacak. Yaklaşık altı hafta olarak belirlenen bu süre içinde, kişinin hamile olduğunu fark etmemesi mümkün. Cinsel istismar ve tecavüz sonucu hamilelik de özel durum sayılmayıp, bu şartlar altında hamile kalan kadınların da altıncı haftadan sonra kürtaj yaptırmaları yasak olacak. Altıncı haftadan sonra kürtaja sadece hamile kadının ölüm tehlikesi durumunda izin verilecek.

ABD Başkanı Joe Biden ise yaptığı açıklamada, “aşırı” olarak nitelendirdiği yasanın kadınların anayasal haklarını ihlal ettiğini ve yönetiminin bu hakkı savunup koruyacağını söyledi.

Biden, yasanın, özellikle de azınlık ve düşük gelirli kadınların ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerine ulaşmasına engel olacağının da altını çizdi.

Kaynak: AA

ABD Teksas Texas kürtaj yasa