ABD'li yetkili: İdlib'deki gelişmeler S-400'ü etkilemedi!

ABD'li yetkili: İdlib'deki gelişmeler S-400'ü etkilemedi!

Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, İdlib'deki gelişmeler sebebiyle Rusya ile Türkiye arasında tırmanan gerilimin Ankara'nın S-400 hava savunma sistemlerini konuşlandırma planını etkilemeyeceğini yazdı.

Türk yetkilerle görüştükten sonra Reuters'a konuşan ABD'li yetkili, Rusya'nın "yok edici rolünün" Ankara'yı düşündürdüğünü, ancak "S-400'ler konusundaki politikalarını değiştirecek bir noktaya getirmediğini" ifade etti. 

Yetkili, "Durumun Türkiye'nin spesifik olarak S-400'ler konusundaki duruşunda bir değişime sebep olacağına dair bir ibare görmedim. Türkiye'nin bu konudaki kararının kesin olduğunu düşünüyorum" dedi. 

"ABD MÜTTEFİKLERİNE BASKI İÇİN HER YOLU KULLANIYOR"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko, ABD'nin Türkiye'nin S-400'ler ile NATO üyeliği arasında bir seçim yapması gerektiği tehdidine yanıt verdi. Gruşko, Washington'ın müttefiklerine baskı uygulamak için her türlü yöntemi kullanmaktan çekinmediğini belirtti.

Gruşko, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Türkiye'nin S-400'ler ve NATO üyeliği arasında bir seçim yapması yönündeki tehdidini değerlendirdi. Gruşko, "ABD'nin müttefiklerine karşı her konuda baskı yapmak için her türlü imkanı kullanmaktan çekinmediği açıkça biliniyor" dedi.

Gruşko, ABD'nin kimden gaz alınacağı, kiminle dostluk kurulup kiminle kurulmayacağı, kime karşı yaptırım uygulanacağı, kime, nasıl oy verileceği, hangi ülkelerdeki rejimlerin demokratik, hangi ülkelerdekilerin demokratik olmadığı, hangilerinin değiştirilmesi konusunda baskı uyguladığını kaydetti.

"ABD bu konularda baskı için kullanacağı yöntem, ifade arasında seçim yapmakta tereddüt etmiyor. Bu nedenle Türkiye'ye yapılan baskı şaşırtıcı değil" diyen Gruşko, burada ekonomik çıkarların söz konusu olduğunun açık olduğunu vurguladı.

'AMAÇ KENDİ SİLAHLARININ ALINMASINI İSTEMELERİ'

Gruşko, "ABD tüm diğer müttefiklerinde olduğu gibi Türkiye'nin de kendi silahlarını almasını istiyor. Avrupa'nın askeri bütçelerini yüzde 2 artırmasını istemelerinin nedeni de bundan başkası değil" dedi. 

Gruşko, bu talebin karşılanması halinde NATO bütçesinin, tamamı ABD silahlarına gitmesi istenen, 400 milyar dolar gibi 'kozmik bir rakama' ulaşacağını ifade etti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Dana White, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, "Bu füze sistemlerinin uyumsuzluğu konusunda Türklerle konuşmaktayız. Sonuçta, Türkler en iyi stratejik çıkarları konusunda kendileri karar verecek. Bunu belirleyecek olan Ankara" yanıtını vermiş, White, "Türkiye'yi böyle bir alımdan vazgeçirme çabaları sürüyor mu?" sorusunu da "Bu füze sisteminin NATO sistemi ile uyuşmazlığı konusundaki endişelerimizle ilgili Türk yetkililerle görüşmeyi sürdürmekteyiz" diye yanıtlamıştı. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: GERİ ATMAMIZ SÖZ KONUSU DEĞİL

"Bir diğer adım, şu anda doğal gazımızı çok ciddi bir oranda Rusya'dan alıyoruz. Bu da bizim için önem ifade ediyor, çünkü stratejik bir yatırım. Şu anda Rusya ile aramızda bir diğer önemli adım da S-400 konusu. Bizim S-400'den geri adım atmamız diye bir şey söz konusu değil. Toplam ticaret hacmimize baktığımız zaman şu an diyebilirim ki belki en düşük rakamdayız ama yine 20 ila 25 milyar dolar arasında bir ticaret hacmi görünüyor. Bu yıl temennimiz o ki inşallah çok daha fazla olacaktır. Tabi Rusya ile turizm noktasındaki ilişkilerimiz de iyi bir noktada. Malum, birinci sırada Rusya, Almanya ikinci sıraya düştü. Bunlar bizim için önem arz ediyor. Bu bakımdan bunları biz görmemezlikten gelemeyiz. Onun için de tabi her şeyi oturacağız konuşacağız. Öfke ile değil. Çünkü öfke ile kalkan zararla oturur. Ama tabi nerede öfke, nerede zarar bunların da tespitini yapmak, istişare ile kararını vermek önem arz ediyor. Şu anda durum bu."

Reuters S-400 Türkiye Rusya İdlib