ABD'li gençler CIA'den uzak duruyor! İşte sebebi...

ABD'li gençler CIA'den uzak duruyor! İşte sebebi...

Dünyanın en büyük istihbarat örgütlerinden biri olan CIA, Amerikan gençliğinden beklediği ilgiyi göremiyor. CIA'in ismi neden kötüye çıktı? Gençler neden kurumdan uzak duruyor?

DERLEME: Haberglobal.com.tr

Dünyanın en ünlü istihbarat örgütleri arasında sayılan Merkezi İstihbarat Komitesi (CIA) işe yeni personel almakta sorun yaşıyor.  

Eskiden doğu yakası elitlerinin çocuklarından oluşan kapalı bir çevreden veya Ivy Leauge (aralarında Harvard, Princeton gibi okulların bulunduğu) okullarından yeni mezun gençleri saflarına katan kurum kadrolarını genişletmekte zorlanıyor.  

CIA, Z kuşağına ulaşmak için video reklamlar ve Instagram’daki varlığına ağırlık vermiş durumda hatta işe alım için LinkedIn’de ilan bile açıyorlar. 

Hedefleri vakitlerinin büyük bir bölümünü internette geçiren genç kitleyi yakalamak. CIA, yetenek biriminin müdür yardımcısı Sheronda Dorsey, “Yetenek neredeyse biz orada olmak zorundayız” diyerek sosyal medyadaki varlıklarının sebebini açıklıyor. 

11 EYLÜL SONRASI TALEP PATLAMASI YAŞANMIŞTI

CIA, 60’lı yıllarda da daha çeşitli bir insan kaynağına ulaşmak için üniversitelere giderek mezun olmaya yakın gençleri saflarına katmaya çalışıyordu. Fakat sivil haklar hareketinin başlamasıyla birlikte, üniversitelerde baş gösteren protestolar sebebiyle CIA üniversitelerdeki bürolarını kapattı. 11 Eylül saldırıları sonrasında ABD’nin Afganistan ve Irak’taki operasyonlarında CIA de aktif rol oynadı. Bu dönemde ülkede artan milliyetçiliğin de etkisiyle Amerikan gençleri istihbarat örgütüne yazılmak için birbirleriyle yarışıyordu. 

Sheronda Dorsey daha farklı etnik kökenlerden insan istihdam etmek gerektiğini söylüyor ve “cIA, Amerika’nın bir yansıması olmalı” ifadelerini kullanıyor.

2019 yılı insan kaynakları raporlarına göre CIA bünyesinde çalışanların yüzde 26,5’i beyaz değil. Pew tarafından 2018 yılında yapılan başka bir araştırmaya göre ise ülke genelinde CIA’in beğenilme oranı yüzde 64 seviyesinde.

ABD'li gençler CIA'den uzak duruyor! İşte sebebi... - Resim : 1

Tarihler 11 Eylül 2001'i gösterdiğinde New York'taki Dünya Ticaret Merkezi kulelerine düzenlenen saldırılar 21. yüzyılın akışını değiştirdi. Fotoğraf: Reuters

YAŞLILAR HÂLÂ HAYATİ BULUYOR

Texas Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma ise farklı sonuçlar veriyor. Örneğin 1928-1945 arasında doğan insanların yüzde 78’i CIA’in ülkeyi korumakta hayati öneme sahip olduğunu düşünürken Z kuşağında bu oran yüzde 47’ye kadar inebiliyor. 

Araştırma bu boyutu ile CIA’e kuşaklar arasındaki bakış farkını da ortaya koyuyor. 24 yaşında Indiana Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olan, Richard Solomon eskiden casus olma hayalleri kurduğunu fakat 11 Eylül sonrası yaşananlardan ve teröre karşı yürütülen mücadelenin şeklinden sonra bundan vazgeçtiğini anlatıyor.  

Solomon, “Çocukken aklımda olan gizli ajanlığın çekici imajı, yerini işkence odalarına bıraktı” yorumunda bulundu.  

Genç isim şu an Orta Doğu üzerine eko-politik çalışmak için doktoraya başvuracak ama tarım alanında bir işe girmek istiyor.

 

İstihbarat örgütünün imajı 11 Eylül saldırıları sonrasında oldukça bozuldu. Irak ve Afganistan’da CIA personeli tarafından işletilen hapishanelerde yaşanan insanlık dramları bütün dünyanın malumu. 

11 Eylül sonrasında CIA Orta Doğu’da pek çok hapishane işletmeye başlamıştı. Senato tarafından daha sonra yapılan araştırmalarda bu hapishanelerde ağır işkence metotları uygulandığı ortaya çıkmıştı.

CIA'in Orta Doğu'da uyguladığı işkence teknikleri filmlere de konu oldu. Oscar Adayı oyuncu Adam Driver'ın oynadığı The Report (Rapor) isimli film CIA'in Orta Doğu'da uyguladığı insanlık dışı sorgu tekniklerini konu alıyordu. Driver filmde CIA'in sorgu faaliyetlerini takip etmekle görevlendirilmiş Daniel J. Jones isimli karaktere hayat veriyor.

‘TİKSİNDİRİCİ’

CIA hiçbir zaman resmi olarak bir işkence faaliyeti içinde bulunduğunu kabul etmedi ama 2014 yılındaki direktörleri John Brennan izin alınmayan bazı sorgu faaliyetlerinin ‘tiksindirici’ olduğunu vurgulamıştı. 

ABD'li gençler CIA'den uzak duruyor! İşte sebebi... - Resim : 3Eski CIA Direktörü John Brennan, Fotoğraf: Reuters

CIA’de ırk çeşitliliği sağlamak büyük bir sorun. Biden yönetiminin bunu aşmaya çalıştığı biliniyor. 34 yıl kurumda çalışmış olan Douglas London "Zamanında siyahi bir casusu Paris veya Riyad'a göndermezdik" diyor. Fakat ona göre CIA, hala çalışmak için muazzam bir yer.  

CIA bu açıklamalar üzerine yorum yapmadı. CIA’ye başvuru yaptıktan sonra onlardan 6 ay ila 1 yıl arasında haber almayabilirsiniz diyor. Dorsey, “En mükemmel insanı değil en dürüst insanları arıyoruz” ifadelerini kullandı.  

*Yukarıdaki haberde yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Wall Street Journal’da Krithika Varagur imzasıyla yayımlanan The CIA Fine-Tunes Its Hiring Pitch to Millenials and Genz (CIA işe alımlarında milenyum ve z kuşağı için ince ayar yapıyor) isimli makaleden alınmıştır. 

Kaynak: Haber Global TV