ABD ile Türkiye anlaşması dünya basınında!

ABD ile Türkiye anlaşması dünya basınında!

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından Türkiye ile ABD arasında sağlanan Suriye anlaşması dünya basınında geniş yankı uyandırdı ve "Erdoğan'ın Trump'a karşı zaferi" ifadeleri kullanıldı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmüş, varılan mutabakat ile terör örgütü YPG'nin 30 kilometre güneye çekileceği ve Türkiye'ye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılacağı açıklanmıştı. Türkiye ile ABD arasında sağlanan Suriye anlaşması, dünya basınında geniş yer buldu.

ABD'nin Washington Post, Wall Street Journal, New York Times, CNN, ABC gibi ana akım medya kuruluşları, Washington ile Ankara'nın "PKK/YPG'nin 120 saat içinde güvenli bölgeden çıkması için Barış Pınarı Harekatı'na ara verilmesi" konusunda vardığı anlaşmayı "Ankara hedefine ulaştı." şeklinde yorumladı.

CNN International, ABD Başkanı Donald Trump'ın yardımcısı Mike Pence ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında geçen görüşme hakkında, "Görünen o ki, Pence Türkiye'ye istediği her şeyi verdi" ifadesini kullandı. 

Wall Street Journal internet sitesinde, "Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde askeri operasyonlara ara vermeyi kabul etti" başlığıyla aktardığı haberde, "(ABD Başkanı Donald) Trump, anlaşmayı övüyor, ama eleştirenler, anlaşmanın esasen Ankara'nın hedeflerini karşıladığını söylüyor." değerlendirmesini yaptı.

TRUMP: TEŞEKKÜRLER ERDOĞAN

New York Times gazetesi, "Türkiye için zafer, Erdoğan'ın Trump'a karşı zaferi" olarak nitelendirdi. 

Washington Post gazetesi, "Türkiye, Suriye'nin içine doğru yürüyüşünü askıya alacak ateşkesi kabul etti ve Erdoğan'ın istediği oldu" ifadesini kullanıldı. Haberde, mutabakatın şartlarına yer verildi ve söz konusu şartların Türkiye'nin istediğini aldığı anlamına geldiği belirtildi.

PENCE: ATEŞKES KONUSUNDA ANLAŞTIK

Independent gazetesi, "Trump 'çetin adam' olarak nitelendirdiği Erdoğan ile Suriye konusunda mutabakata vardığını söylerken, Türkiye harekata 'ara verdiğini' söylüyor" başlıklı, mutabakatın içeriğini anlatan bir haber paylaştı.

Guardian, mutabakatın Türkiye'nin lehine olduğu görüşünde Türkiye'nin istediğini aldığı değerlendirmesi yaptı.

Fox News, anlaşmayı, "ABD ve Türkiye, Suriye ateşkesi anlaşmasına vardı" başlığıyla duyurduğu haberde, anlaşmanın ayrıntılarına ilişkin maddeleri sıralamakla yetindi.

Politico internet sitesi ise anlaşmayı, Başkan Trump ile ilgili azil soruşturması üzerinden gördü. 

"Türkiye anlaşması, Pence ve (ABD Dışişleri Bakanı Mike) Pompeo'ya ülkelerindeki siyasi cehennemden bir mola verdirdi" başlıklı haberde, üst düzey kurmaylarının karmaşık bir soruşturmayla karşı karşıya olan Başkan Trump'a, Ankara'da geçici bir başarı kazandırdığı yorumu yapıldı.

Alman Bild Gazetesi, "Türkiye ile ABD, 5 gün ateşkes konusunda anlaştı" başlığı atarken, Spiegel gazetesi de "ABD, Erdoğan'a istediğini verdi" dedi, Zeit gazetesi de, "ABD ile Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde operasyonun durdurulması konusunda anlaştı" ifadesini kullandı. 

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Ankara ile Washington arasında Barış Pınarı Harekatı konusunda varılan anlaşmayla Türkiye'nin istediğini aldığını yazdı.

Jerusalem Post gazetesi ise haberi, "Pence, Türkiye ve ABD'nin Suriye’de ‘ateşkeste’ anlaştığını söylüyor" başlığıyla verdi.

Barış Pınarı Harekatı Recep Tayyip Erdoğan Donald Trump Mike Pence mutabakat anlaşma Suriye haberler Haber Global