ABD füze denemesi yaptı, Rusya'dan sert açıklama geldi

ABD, INF çıkmasının ardından ilk kez 500 kilometreden uzun menzilli füze denemesi gerçekleştirdi. Denemeyle ilgili Rusya'dan sert açıklama geldi: "ABD'nin provokasyonlarına gelmeyeceğiz. Silah yarışına çekilmeyeceğiz."

ABD ordusu, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çıkmasının ardından ilk kez 500 kilometreden uzun menzilli füze denemesi gerçekleştirdi. 

ABD Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, geleneksel olarak yapılandırılmış, 500 kilometreden uzun karaya fırlatılan bir seyir füzesi testinin 18 Ağustos'ta Kaliforniya'da bulunan San Nicolas Adası'nda gerçekleştirildiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ağustos ayının başında yaptığı açıklamada, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Anlaşması'ndan (INF) resmi olarak çekildiğini açıklamıştı.

INF Anlaşması, dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov tarafından imzalanmıştı. Anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını öngörüyordu.

RUSYA: ABD ASKERİ GERGİNLİĞİ ARTIRIYOR

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'nin INF'den çıkmasından sonra 500 km'den uzun menzilli ilk füze denemesi ile ilgili olarak, Washington'ın askeri gerginliği artırdığı açıklamasını yaptı.

Ryabkov, ABD'nin çekilmiş olduğu INF anlaşmasındaki standartların üstünde bir menzilde füze denemesi yapmasının üzücü olduğunu, bu denemenin bu yönde bir çalışmanın uzun zamandır yürütüldüğünü gösterdiğini ifade etti.

ABD'nin askeri gerginliği tırmandırdığını belirten Ryabkov, Moskova'nın kendisinin silah yarışına çekilmesine izin vermeyeceğini vurguladı.

"ABD'nin provokasyonlarına gelmeyeceğiz" diyen Rus Bakan, ABD yapmadığı sürece bu doğrultuda hiçbir yere füze konuşlandırmayacaklarını kaydetti.

Ryabkov "Olanları çok sakin bir şekilde, duygusal olmayan bir biçimde karşıladığımızı vurguluyoruz. Olayların gidişatının tam da bu yönde gelişeceğini tahmin ediyorduk. Silah yarışına çekilmeyeceğiz. Dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Fransa'da söylediği gibi, biz tek taraflı olarak söz konusu sistemlerin (orta menzilli füzeler) konuşlandırılması konusundaki yükümlülüklerimize sıkı bir şekilde bağlıyız" dedi.

ABD, 1987 yılında Sovyetler Birliği ile imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan 2 Ağustos 2019'da resmen çekilmişti.

ABD füze denemesi Rusya