ABD'den sonra Rusya'nın da nükleer çantası görüntülendi!

ABD'den sonra Rusya'nın da nükleer çantası görüntülendi!

ABD Başkanı Trump nereye giderse gitsin, ordudan birinin sadece bir kaç metre ötede, ABD nükleer füzesini fırlatabilecek bir çanta taşıdığı biliniyor. Rusya'nın nükleer füze fırlatma düğmesini içeren nükleer çantanın içi ilk kez televizyonda görüntülendi

ABD Başkanı Trump nereye giderse gitsin, ordudan birinin sadece bir kaç metre ötede, ABD nükleer füzesini fırlatabilecek bir çanta taşıdığı biliniyor.

Resmi olarak Cumhurbaşkanlığı Acil Durum Çantası olarak bilinen, futbol adı verilen nükleer çanta, ilk olarak Küba Füze Krizi sonrasında devreye girdi. Anlaşılan, eski Başkan John F. Kennedy'nin nükleer silah fırlatılmasına dair güvenlik endişeleri olduğu düşünülüyordu. ABD güvenlik yetkilileri, başkanı hızlı bir şekilde bilgilendirip nükleer saldırı izni verme imkanı verecek bir çanta hazırlamıştı.  

'Futbol' isimli çantada, aslında nükleer bir savaş başlatan düğme yerine, Pentagon'a iletilebilecek komutlar içeren bir dizi kodun yer aldığı defter yer alıyor. 

Nükleer çantanın ayrıca Başkan'a örneğin hedeflediği bir ülke veya şehri seçmesine izin veren, basit bir menü veya önceden planlanmış bir nükleer saldırı seçeneği sunduğu ifade ediliyor.

Bir Başkan göreve başlarken yemin ettiğinde, kendisine nükleer kodları içeren 'bisküvi' adı verilen plastik bir kart verilir ve olası bir nükleer saldırı onsuz başlatılamaz.

ABD'den sonra Rusya'nın da nükleer çantası görüntülendi! - Resim : 1

RUSYA'NIN NÜKLEER ÇANTASI İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ, PUTİN YANINDAN AYIRMIYOR

Rusya Savunma Bakanlığı'nın resmi yayın organı Zvezda televizyonundaki bir programda, nükleer füze fırlatma düğmesini içeren nükleer çantanın içini ilk kez televizyonda görüntüledi. Söz konusu çanta her daim Rusya Devlet Başkanı Putin'in yanında bulunduruluyor.

Çantanın içindeki ana fırlatma düğmesinin beyaz renkte olduğu anlatılırken, çantadaki kırmızı düğmenin füzenin fırlatma işlemini, gri düğmenin tüm talimatları iptal ettiği,  yeşil düğmenin ise aynı çantanın diğer ikisinden sinyal gelip gelmediğini kontrol amaçlı olduğu aktarıldı. Çantadaki rakamlarla sıralanmış beyaz düğmelerin de kara, hava ve donanma nükleer kuvvetlerini harekete geçirmek için olduğu tahmin ediliyor.

Rus basını, çantanın her zaman Putin'in yanında taşındığını ve '1 numaralı düğme' olarak adlandırıldığını ifade etti. Sunucu "Tam da bu çanta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 saat çevresinde bulunan bir subaydaydı. Bavulda bulunanlar arasında ayrı bir bellek kartı var" dedi. 

Programda çanta detaylarıyla incelenirken çantanın tarihsel süreci de ele alındı. Askeri uzman çantanın Sovyetler Birliği döneminde ‘Kazbek' adıyla kullanıldığı buradaki amacın askeri komuta merkezine kodlar göndererek olası bir savaşın başlatma talimatının verilmesinin amaçlandığı ifade edildi. Çantanın Putin'in devlet başkanlığına seçilmesinden sonra geliştirilmeye başlanıldığı ifade edilirken çantaya ‘Çeget' isminin verildiği aktarıldı. Askeri uzman çantanın çalışma sistemini anlatarak bir flash bellek aracılığıyla daha önce oluşturulan savaş talimatının kodlarının stratejik silahların komuta merkezine iletildiği ve nükleer başlıklı balistik füzelerin bu komut ile birlikte ateşlenebileceği ifade edildi.

Yegorov, 50 yıllık olsa da çantanın ilk kez televizyonda gösterildiğini vurguladı.

Bu çantadan biri devlet başkanında, biri savunma bakanında biri de genelkurmay başkanında olmak üzere üç adet bulunuyor. Nükleer füze atılması için en az iki çantanın çalışması gerekiyor. Bu durum yanlışlıkla füze fırlatılmasına karşı, çantanın sahiplerinden birinin uzakta olması ve düşman füzesine karşı ani yanıt verilmesi için garanti sağlıyor.

ABD Donald Trump Vladimir Putin Haber Global