ABD'den Libya açıklaması: Ateşkes hızla müzakere edilmeli

ABD'den Libya açıklaması: Ateşkes hızla müzakere edilmeli

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Libya'da savaşan tarafların Birleşmiş Milletler çatısı altında tekrar görüşmelere başlayacak olmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi ve bir an önce ateşkes üzerinde anlaşmaları çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün gece düzenlenen basın toplantısında, "GNA ve LNA arasında BM görüşmelerine tekrar başlamak üzerinde uzlaşı olması pozitif bir ilk adım dedi.

Libya'da Türkiye'nin desteklediği ülkenin batısına hakim Ulusal Mutabakat Hükümeti (GNA) ile ülkenin doğusun hakim Halife Haftar'a bağlı Libya Ulusal Ordusu (LNA) birkaç yıldır savaşıyor. GNA son haftalarda LNA'nın taarruzunu püskürterek ülkenin batısına tekrar hakim oldu. 

Pompeo, "Ateşkesin uygulanabilmesi için ve BM'nin önderliğindeki Libya siyasi görüşmelerinin tekrar başlaması için artık hızlı ve iyi niyetli müzakereler yürütülmesi gerekiyor" dedi. 

BM'nin Libya destek misyonu 2 Haziran'da GNA ve LNA 'nın ateşkes müzakerelerine tekrar başlamak istediğini açıklamıştı. 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Başkan Donald Trump'ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ile dün görüştüğü ve Trump'ın Libya'da siyasi sürecin başlaması için Sisi gösterdiği çabayı memnuniyetle karşıladığı ifade edildi. 

Açıklamaya göre iki lider BM nezdindeki ateşkes görüşmelerinin tekrar başlaması ve tüm yabancı güçlerin Libya'yı terk etmesi konularını ele aldı. 

Trump Pazartesi günü de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşerek Libya konusunu ele aldı. Erdoğan "bazı mutabakatlara" vardıklarını belirtmişti.

Mike Pompeo Libya Birleşmiş Milletler ABD Hafter ateşkes