ABD'nin Chavez'in imajına zarar vermek için rock gruplarına para desteği verdiği ortaya çıktı

ABD'nin Chavez'in imajına zarar vermek için rock gruplarına para desteği verdiği ortaya çıktı

ABD'nin 2013'te hayatını kaybeden Venezuela lideri Hugo Chavez'in imajını baltalamak ve halka demokrasiyi tanıtmak amacıyla geçmişte yerli rock gruplarına para verdiği ortaya çıktı.

Farklı ABD hüketleri Bolivarcı lider Hugo Chavez'i iktidardan indirmek için farklı yöntemler denemiş, Chavez, 2002 yılında bir askeri darbe ile kısa süreliğine görevden alınsa da bu kalıcı olmamıştı. Daha sonra George W. Bush hükümetinin darbe planından daha önce haberdar olduğu ortaya çıkmıştı. Trump hükümeti de Chavez'in halefi Nicolas Madruo'yu devirmek için farklı girişimlerde bulunarak yerine Guaido'yu getirmeye çalışmıştı. 

YEREL GRUPLARLA TEMASA GEÇİLDİ

2011 yılında 10'dan fazla müzik grubuyla bir müzik yarışmasına katılmaları ve "demokrasi yanlısı şarkılar" yazmaları için temasa geçilerek, 22 bin 970 dolarlık projenin "National Endowment for Democracy"(NED) isimli bir devlet dışı kurum üzerinden yapıldığı belirtildi. NED, otoriter ülkeleri demokrasiye teşvik etmek üzere projeler yürütüyor.

9 yıl önce hayata geçirilen proje, North Carolina Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Tim Gill'in Bilgi Alma Özgürlüğü Yasası kapsamında devletten bir takım belgeleri talep etmesiyle ortaya çıktı.

Belgelerde "Sansürsüz Rock" projesinin hedefinin, "Venezuelalı gençlerin ifade özgürlüğünü, demokrasi ile bağlarını ve ülkelerinde demokrasinin durumunu daha iyi anlamalarını sağlamak" olduğu belirtildi.

Belgelere göre şarkıları kaydetmesi ve dağıtması için bir yapımcıya haber verildi. 

venezuela ABD rock haberler