ABD'de skandal gözaltı: Polis boğarak öldürdü, halk polisle çatışma başlattı!

ABD'nin Minneapolis eyaletinde dolandırıcılık suçuyla yakalanan George Floyd, kendisini gözaltına almaya çalışan polisler tarafından boğularak öldürüldü

ABD'nin Minneapolis eyaletinde dolandırıcılık suçuyla yakalanan George Floyd, kendisini gözaltına almaya çalışan polisler tarafından boğularak öldürüldü. ABD polisi, dizini şüphelinin ensesine yaslayarak nefessiz bıraktı. Yerde yüzüstü yatan Floyd'un defalarca "Nefes alamıyorum" sözlerine aldırış etmeyen polis, adamın üstüne tüm gücüyle yüklendi. Polisin bu hareketi sonrası şüphelinin solunum yolları tıkandı.

ABD'de skandal gözaltı: Polis boğarak öldürdü, halk polisle çatışma başlattı! - Resim : 1

ŞÜPHELİ HASTANEYE KALDIRILDIĞI SIRADA ÖLDÜ

Minneapolis polisi gözaltına alınan kişinin daha sonra 'tıbbi problemden' dolayı öldüğünü açıkladı. Görüntülerde Floyd'un bir süre sonra hareket etmediği görülüyor. İsmi açıklamayan şüphelinin Hennepin bölgesinde Tıbbi Merkeze kaldırıldığı ve daha sonra vefat ettiği belirtildi. FBI yaptığı açıklamada, polislerin görevden uzaklaştırıldıkları ve soruşturmanın sürdüğü ifade edildi.

FLOYD'UN AİLESİNDEN İLK AÇIKLAMA

ABD’nin Minnepolis eyaletinde George Floyd isimli siyahi şüphelinin polis tarafından nefessiz bırakılarak öldürülmesi sonrasında Floyd’un ailesi ilk kez konuştu. George Floyd’un ölümünden sonra ilk kez konuşan ailesi, CNN'e verdiği mülakatta olaya karışan 4 polisin cinayetle yargılanması gerektiğini belirtti.

"BU TUTUM TAMAMEN IRKÇILIK, BİZE ADALET YOK"

CNN'de canlı yayına katılan Floyd’un annesi ve kuzenleri yayın sırasında konuşmakta zorlandı. Floyd'un kuzeni Tera Brown polisler hakkında "Hizmet etmek ve korumak için orada olmaları gerekiyordu ve o hayatı için yalvarırken yardım etmek için hiçbiri bir şey yapmadı" dedi. Brown polisin yaptığının cezasız kalmaması gerektiğine vurgu yaparak, "Siyahilere yönelik bu tutum ırkçılıktır. Bize adalet yok" dedi. Öte yandan Minneapolis polisi gözaltına alınan Floyd’un tıbbi problemden’ dolayı öldüğünü açıklamasına da tepki gösteren Brown, "Kuzenim resmen boğularak öldürüldü. Polislerin açıklamasına inanmıyoruz. Her şey kamerada kayıt altında" diye konuştu. 4 polisin cinayetle yargılanması gerektiğini söyleyen Brown, "Polisler en ağır şekilde cezalandırılmalı. Hafif cezayı asla kabul edemeyiz. Herkes bu olaya öfkeli. Eğer ABD'de adalet varsa bu polisler en ağır cezayı alır. Dikkatle hukuk süreci takip edeceğiz" dedi.

ABD'de skandal gözaltı: Polis boğarak öldürdü, halk polisle çatışma başlattı! - Resim : 2

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ DE TEPKİ GÖSTERDİ

Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesi Ceza Adalet Programları Kıdemli Sorumlusu Kristina Roth, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Hiç kimse, her gün bir polis memurunun hayatına son verip vermeyeceğinden emin olmadığı bir güne uyanmamalı." değerlendirmesinde bulundu.

Roth, polisin görevinin "insan hayatını korumak" olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: 

"New York polisi tarafından öldürülen Eric Garner'ın 'Nefes alamıyorum' dediği günün üzerinden yaklaşık 6 yıl geçtikten sonra polis memurlarının halen bir kişinin yardım talebine kulak vermeyi öğrenmemiş olmasına öfkeliyiz. Bu kişinin hayatı önemliydi. Eric Garner, Michael Brown, Akai Gurley, Tamir Rice, Breonna Taylor ve daha nicelerinin hayatı da önemliydi. Polisin görevi insan hayatını korumaktır. Siyahilere insani muamele uygulamayı reddeden polis memurları bu ilkeyi görmezden geliyor. Söz konusu polis memuru, mensubu olduğu polis teşkilatının politikalarını da ihlal eden öldürücü güç kullanımı nedeniyle hesap vermelidir." 

Uluslararası Af Örgütü ABD Şubesinin, Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) durumu ele aldığını öğrenmekten memnuniyet duyduğunu belirten Roth, hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesinin yanı sıra Floyd'un ailesinin soruşturma sonuçlanana dek gelişmelerden haber edilmesi için çağrıda bulundu. 

BELEDİYE BAŞKANINDAN SERT TEPKİ

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Floyd'un ölümüne karışan 4 polisin görevlerine son verildiğini duyurarak "Bu doğru bir karar" ifadelerini kullandı. Frey, Facebook hesabından siyah toplumundan özür dileyerek "Amerika'da siyah olmanın cezası, ölüm olmamalı" ifadelerini paylaşmıştı.

ABD'de skandal gözaltı: Polis boğarak öldürdü, halk polisle çatışma başlattı! - Resim : 3

POLİSLE ÇATIŞTILAR

Olayın sosyal medyada yayılmasından sonra sokağa çıkan binlerce kişi polise çatıştı. Polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. 

New York'un Staten Island bölgesinde 17 Temmuz 2014'te meydana gelen Eric Garner'ın sokakta kaçak sigara sattığı gerekçesiyle, New York polisi (NYPD) tarafından boğazı sıkılarak gözaltına alınmaya çalışılmıştı. Bu iki benzer olay birbirini hatırlattı. Defalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvaran ve yere yatırıldıktan sonra fenalaşan Garner, ambulansla hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetmişti.  

Eric Garner'ın son sözü "Nefes alamıyorum" (I can't breath) ifadesi, protesto gösterilerinde siyahilere karşı polis şiddetini sembolize eden en önemli sloganlardan biri haline gelmişti.

George Floyd Minneapolis polis şiddet haberler son dakika haber