ABD'de kuşaklar arası çatışma: OK Boomer!

İkinci dünya savaşı sonrası azalan nüfusa önlem olarak ABD'de doğuma yönlendirilen halkın o dönem doğan çocuklarına verilen 'baby boomer' ismine ve kuşağına karşı 2000'li yıllarda doğan kuşak tarafından alaycı bir ifade yaratıldı: OK Boomer (Tamam boomer)

ABD'de ikinci dünya savaşı sonrası nüfusun azalması sonucu halk çocuk yapmaya yönlendirilmiş, 1946 ve 1964 yılları arasında doğan çocukların jenerasyonuna ise 'baby boomer' adı verilmişti. Baby boomer nesline karşı Z kuşağından (2000'li yıllarda doğanlar) iki kelimelik bir atak geldi. Daha yaşlı nesle dalga geçerek söyledikleri 'OK Boomer' ifadesi kuşaklar arası savaşı başlattı

Geçtiğimiz hafta ABD basını tarafından ele alınan, liseli gençler tarafından trend haline gelinmesiyle en çok konuşulan konulardan biri oldu.  

Özellikle X ve Y kuşakları tarafından eleştirilere maruz kalan Z kuşağı nesli bu algıdan bıkmış olacak ki, kendi alaycı tavrını yarattı. 60 yaş ve üzerinin, akıl veren, eleştiren, 'Bizim zamanımızda...' diyen başlayan cümlelerine "Tamam boomer" diyerek yanıt veriyorlar. 

Salı günü Yeni Zelanda parlamentosunda konuşma yapan 25 yaşındaki genç milletvekili Chloe Swarbrick, 2050 yılına kadar ülke için hedeflenen sıfır karbon hakkında konuşurken, konuşması kendinden hayli büyük meslektaşı tarafından kesilince, Swarbrick oldukça sakin bir şekilde "Tamam boomer" şeklinde yanıt vererek konuşmasına devam etti.

Swarbrick parlamentonun ortalama yaşının 49 olduğunu söyleyerek, "Neyin yaklaşmakta olduğunu kaç dünya lideri on yıllar boyunca gördü ve bildi ama kapalı kapılar ardında tutmanın siyasi bir tutum olduğuna mı karar veriler? Benim neslimin o lüksü yok" dedi. Daha sonra Facebook paylaşımında bazı insanları üzdüğünü kabul etti. 

Bu hazır cevaplılık parlamentoda çok az tepkiye neden olurken, bugün yaşları 55-73 arası olan 'Baby Boomer' kuşağına "Tamam boomer' sözünün anlamını gösterebilmek için sosyal medyada bir akım başlatıldı. Özellikle iklim değişikliğini reddeden bu daha yaşlı kuşağa yayınladıkları videolarla terim anlatılmaya çalışıldı. 

Söz konusu olayın ardından Stuff’a gönderdiği yazılı açıklamada Swarbrick, ‘tamam boomer’ı şöyle açıkladı: "'Tamam boomer' oldukça ağır bir şekilde kutuplanmış bir tartışmayı kazanamayacağınızı, çünkü olguların önemi olmadığını anlatıyor. Bu kapsamda, tartışmak yerine enerjinin başka bir yere harcanmasının daha doğru olduğunu dile getiriyor."

*Baby boomer: İkinci dünya savaşı ile soğuk savaş arasındaki dönemde doğmuş nesle verilen isim

Kaynak: Web Özel

Baby Boomer z kuşağı iklim değişikliği haberler Haber Global Yeni Zelanda