ABD'de halka açık akvaryumdaki vizonlarda koronavirüs tespit edildi

koronavirüs
ABD'de halka açık akvaryumdaki vizonlarda koronavirüs tespit edildi

ABD'nin Georgia eyaletindeki Atlanta kentinde yer alan halka açık akvaryumda bulunan vizonlarda koronavirüs (Covid-19) tespit edildi. Asya küçük pençeli vizonlarında hapşırma, burun akıntısı, hafif uyuşukluk ve öksürük gibi solunuma ilişkin belirtiler görüldüğü kaydedildi.

Georgia Akvaryumu yetkilileri tarafından dün yapılan açıklamada, Asya küçük pençeli vizonlarında hapşırma, burun akıntısı, hafif uyuşukluk ve öksürük gibi solunuma ilişkin belirtiler görüldüğü kaydedildi. Açıklamada Covid-19 tespit edilen vizon sayısı belirtilmezken, akvaryumun hayvan sağlığı uzmanları ve bakım ekiplerinin vizonlarla ilgilendiği aktarıldı. Vizonların virüsü bir personelden aldığı ihtimali üzerinde durulduğu ve hayvanların konuklarla hiçbir şekilde doğrudan teması olmadığı da belirtildi.

Georgia Akvaryumu Hayvan ve Çevre Sağlığı Başkan Yardımcısı Tonya Clauss, vizonlarda yalnızca hafif belirtiler gözlendiğini ve "çok yakından takip edildiklerini" söyledi. Clauss, "Vizonların tümünün tamamen iyileşmesini bekliyoruz" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) Rusya Temsilcisi Melita Vujnovic Covid-19'un insanlar ve hayvanlar arasında nasıl yayıldığı konusunda yaptığı açıklamada, Kovid-19'un insanlardan kedilere, köpeklere, vizonlara, rakun köpeklerine, aslanlara ve kaplanlara bulaşabildiğini ifade etmiş, DSÖ'nün Kovid-19'un diğer hayvanlar üzerindeki etkilerini araştırdığını aktaran Vujnovic, "Kovid-19 esas olarak insandan insana bulaşma yoluyla yayılıyor, fakat Kovid-19 zoonotik bir virüs olması nedeniyle insandan hayvana bulaşma bulguları bulunuyor" ifadelerini kullandı.Ara taşıyıcının henüz tanımlanmadığını belirten Vujnovic, "Aralarında vizon, köpek, evcil kedi, aslan, kaplan ve rakun köpeklerinin de bulunduğu enfekte insanlarla temas eden birkaç hayvanın Kovid-19 testlerinde pozitif sonuç tespit edildi. Virüsün diğer hayvan türleri üzerindeki etkisini inceleme süreci ise devam etmektedir" demişti. 

 

Kaynak: İHA

ABD Georgia Atlanta akvaryum vizon koronavirüs