ABD'de Dorian kasırgası alarmı

ABD'de Dorian kasırgası alarmı

ABD'de korkuyla beklenen Dorian kasırgası, Florida'ya ulaşmadan yön değiştirdi, ama şiddeti arttı. Kasırganın kategorisi 4'ten 5'e yükseltildi. Yani saatte 250 km'den bile fazla hızla ilerliyor.

Evlerin, iş yerlerinin dış cepheleri ahşap panellerle kaplandı, bir haftalık erzak ve içme suyu depolandı. Elektrik kesintisi ihtimaline karşı da ek önlem alındı.

ABD'nin Florida eyaleti, Dorian kasırgasına karşı tüm hazırlıklarını yaptı. Ama giderek şiddetlenen kasırga son anda yön değiştirdi. Canavar kasırga Bahama adaları ve Amerika'nın güney doğusundaki eyaletlere ilerliyor. 

Amerikan Ulusal Kasırga Merkezi, Dorian'ın şiddet seviyesini 4. kategoriden 5'e yükseltti. Bu bir kasırga için öngörülen en yüksek seviye. Yani kasırga saatte 250 km'den bile fazla hızla ilerliyor. 

Ana karaya ne zaman ve nerede vuracağı belirsiz. Özellikle Georgia ile güney ve Kuzey Karolayna eyaletleri risk altında.  Yetkililer, kasırganın yeniden Florida'ya yönelme ihtimalini de dışlamıyor. Florida'da fırtınayla birlikte sel yaşanabileceği uyarısı yapıldı.  Bazı sörf tutkunları ise riski bir kenara bırakıp kendilerini dalgaların kucağına bıraktı.

BAHAMA'DA ALARM DURUMU

Bahama adaları da alarm halinde. Bölge sakinleri ve turistlere güvenli yerlerden çıkmama uyarısı yapıldı. Kapıların önüne kum torbaları koyuldu, pencereler kapatıldı. Son zamanların en büyük kasırgası olarak tanımlanan Dorian'ın karaya vurması halinde deniz seviyesini yükseltip ve dev dalgalara yol açabileceği belirtiliyor. Evlerin yıkılması ve can kayıpları olası. 

ABD Başkanı Donald Trump, kasırga nedeniyle Polonya ziyaretini iptal etmişti. Ama son bilgileri Beyaz Saray yerine, Washington yakınlarında kentine ait bir golf tesisinde takip etmesi eleştiri konusu oldu. 

Dorian Kasırgası kasırga ABD