ABD basınında Cumhurbaşkanı Erdoğan-Trump ilişkisi konuşuluyor: Trump'a bu kadar kolay ulaşması endişe verici

ABD basınında Cumhurbaşkanı Erdoğan-Trump ilişkisi konuşuluyor: Trump'a bu kadar kolay ulaşması endişe verici

ABD'de araştırmacı gazeteci Carl Bernstein, ABD Başkanı Donald Trump'ın dünya liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerini yayımlamıştı. Habere göre Trump, golf oynarken bile Cumhurbaşkanı ile uzun süre süre sohbet etmek için oyunu kesiyordu.

ABD'de 1972-1974 yılları arasında ABD Başkanı Richard Nixon yönetimini içeren ve Nixon'ın başkanlığının sona ermesiyle sonuçlan Watergate skandalını ortaya çıkaran araştırmacı gazeteci Carl Bernstein, geçtiğimiz gün ABD Başkanı Donald Trump’ın diğer dünya liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerine ilişkin detayları paylaştı.

ABD medyasından CNN International, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Trump ile yaptığı görüşmelerde daha üstün geldiğini bildirmiş, diğer telefon görüşmelerine ilişkin detaylar da basına sızdırılmıştı.

TELEFON GÖRÜŞMELERİNDE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DETAYI: UZUN SÜRE KONUŞMAK İÇİN GOLFÜ KESİYOR

CNN haberin göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın haftada en az iki kez telefonla görüştüğü, Trump'ın golf oynarken bile "Türkiye Cumhurbaşkanı ile uzun süre sohbet etmek için oyunu kestiği iddiaları yer aldı. 

Haberde Trump'ın Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi liderlerle görüşmeleri hazırlıksız yaptığı belirtilirken, bu durumun bazı Beyaz Saray yetkilileri tarafından "tehlike" olarak görüldüğü de vurgulanıyor.

Haberde konuşan ve ismi açıklanmayan kaynaklar, Trump'ın Erdoğan ve Putin ile yaptığı görüşmeler için, "Trump'ın konuşmalara neredeyse hiçbir zaman ciddi bir şekilde hazırlanmaması onu çeşitli yollarla ondan yararlanmaya yatkın hale getiriyor." ifadelerini kullandı.

TRUMP'IN DÜNYA LİDERLERİYLE KONUŞMASI BASINA SIZDI

EN İYİ ANLAŞTIĞI LİDER ERDOĞAN

ABD Başkanı Donald Trump’ın, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin ile yaptığı görüşmelerde, önceki başkanları eleştirdiği kaydedildi. Söz konusu konuşmalarda, Trump’ın eski ABD Başkanları Barack Obama ve George W. Bush için "Bir şey bildikleri yok" dediği ifade edildi. Öte yandan, Trump’ın en çok konuştuğu liderin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğu ve en iyi anlaştığı lider olarak ifade edildiği belirtildi.

SURİYE'DEN ÇEKİLME KARARI ERDOĞAN İLE TELEFON GÖRÜŞMESİNDEN SONRA GERÇEKLEŞTİ

Habere göre, Trump yönetimindeki bazı üst düzey yetkililer, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sık sık (haftada en az iki kez) ABD Başkanı'nı aradığı belirterek, "Erdoğan'ın Trump'a ulaşmak için olağan Ulusal Güvenlik Konseyi protokollerini ve prosedürlerini bu kadar kolay geçmesi endişe verici." diyerek kaygılarını dile getirdi ve Erdoğan'ın golf sahasındayken bile Trump'a ulaşabildiği tekrar vurgulandı.

New York Times gazetesi de 2019 yılının Ekim ayında, Donald Trump'ın Suriye'de devam eden neredeyse on yıllık bir iç savaşta askeri birlikleri ülkeden çekme kararının Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinden sonra gerçekleştiğini kaleme almıştı. 

BEYAZ SARAY'DAN HABERE YANIT

CNN'de yayınlanan habere, Beyaz Saray sözcüsü Sarah Matthews'ten yanıt geldi. Matthews, Business Insider'a, "Başkan Trump, Amerika'nın dünya sahnesindeki çıkarlarını sürekli olarak geliştiren birinci sınıf bir müzakerecidir.

Birinci aşamada Çin anlaşması ve USMCA konusunda girişimlerde bulunan (NAFTA’nın yerini alacak ABD, Meksika ve Kanada arasındaki ticaret anlaşması) ve terör örgütü DEAŞ'ı yenen Başkan Trump, Amerika'nın stratejik çıkarlarını ilerletme yeteneğini gösterdi." yönünde açıklamada bulundu. 

Carl Bernstein Donald Trump Recep Tayyip Erdoğan haberler