AB'nin seyahat uyarısı kalkacak mı? Çavuşoğlu ile Alman mevkidaşı Maas'tan kritik açıklamalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün Berlin'e ziyaret gerçekleştirerek, Almanya'da mevkidaşı Heiko Maas ile kritik açıklamalarda bulundu. AB'nin Türkiye'ye seyahat uyarısı kalkacak mı?

Almanya Dışişleri Bakanı Maas'ın açıklamalarından satır başları;

5+5 görüşmeleri Libya açısından prensip olarak aynı görüşleri savunuyoruz. Askeri silahlanmanın iki taraf için de sonlanması gerekiyor. Birçok ikili konuyu ele aldık. Birçok insanın merak ettiği turizm konusunu ele aldık. Bu konunun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Seyahat kısıtlamalarının kaldırılması açısından önemli bir adım atıldı, liste hazırlandı. Bu daha başlangıçtır. Almanya'nın yeni vaka sayısına bakıyoruz, hangi ülkenin hangi tedbirleri aldığına bakıyoruz. Almanya'da hem içe hem dışa yönelik Robert Kock Enstitüsü'nün verileri de dikkate alınmaktadır. 

İki haftalık dönemde AB'nin elbette değerlendirmeleri görüşülecektir. Türkiye'ye ziyaret açısından, aile, akraba gibi ziyaretler açısından Dışişleri Bakanlığı'nın çıkardığı seyahat uyarısı bu kişiler için geçerli değildir. 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

Almanya'nın AB dönem başkanlığını tebrik ediyorum. Hepsinin gerçekçi, öncelikli ihtiyaçlar olduğunu görüyoruz. Elimizden gelen desteği vereceğiz. Bu dönem başkanlığı sürecinde Türkiye-Almanya ilişkilerini daha da geliştirmek istiyoruz. 

Üye ülkelerin de Almanya'dan beklentisi çok... Bu beklentileri 6 ayda hepsini gerçekleştirmek mümkün olmayabilir, birlikte çalışırsak ciddi mesafeler katedebiliriz. Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi iki ülkenin de yararına. Göç ve mülteci konusunda güncellenmesi konularını ele aldık. Bugün bu ilişkileri zehirleyen Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Ege gibi konular var mı, var... Yunanistan dahil herkesle diyalog ve işbirliği anlayışı içinde olmak istiyoruz. Biz kimsenin hakkını, hukukunu göz ardı etmiyoruz, kimse de Türkiye'yi dışlamasın bu konularda. 

AB'nin Suriye'de insani yardım gibi konularda bazı desteklerinin olması konuları var. Dün Astana formatında Cumhurbaşkanımız, Putin, Ruhani bu konuları ele aldı. BM çatısı altında Suriye için kalıcı barışı getirmeye çalışıyoruz.

Libya'da tek siyasi çözüm ateşkestir. Hafter ateşkese yanaşmadı ve bunu Berlin'de gördük. En iyi çözüm siyasi çözümdür, bir an önce ateşkes ilan edilmesi gerekiyor. Darbecileri desteklemeyelim, NATO'nun endişelerini de iyi anlamamız lazım, bir istikrar ve huzura Libya'yı kavuşturmamız lazım. 

Biz Almanya'dan gelecek tüm misafirlerimizi ağırlamaya hazırız. Oteller, uçaklar, transferler hepsi hazır. 11 Haziran itibariyle uçuşlar yavaş yavaş başladı. Burada önemli olan Almanya'nın bu seyahat yasağını gözden geçirmesi gerekiyor. Seyahat acentaları, turizm açısından iki ülke için de bu durum çok önemli. Objektif kriterlerle Türkiye'nin güvenli ülkeler arasında yer alması gerekiyor. Dünyada sağlık konusunda Türkiye ve Almanya ilk sırada... Sağlık konularında siyasi nedenlerle karar almak doğru değildir. Bugünkü faydalı görüşmemiz doğrultusunda, şeffaf verilerle kararları birlikte alacağız. Turizm, sektör elbette önemli, ama hepimiz için önemli olan insanlarımızın sağlığıdır. Tüm tedbirlerimizi aldık, yakın zamanda tüm ülkelerden misafirlerimizi ağırlayacağız. 

Bakan Maas; Akdeniz'deki olayı biliyoruz, iki tarafdan da bilgiler toplanıyor. Fransa ile Türkiye arasında yapıcı ilişkiler olması çok önemli. Libya, Suriye olsun birçok konuda karşılaşıyoruz. 

Bakan Çavuşoğlu; Libya konusunda bizim tutumumuz net. Silah veriyorsunuz dediniz, biz orada Libya'da askeri danışmanlık veriyoruz. Abu Dabi'den silah geliyor, Fransa'dan silah gönderiliyor Hafter'e, Türkiye'nin meşru hükümete desteği konuşuluyor. Burada bir çelişki var. Fransa gerek AB'ye gerek NATO'ya doğru söylemiyor. Net bir şekilde Fransa bizde özür dilemeli. Biz NATO müttefiklerimizle ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Fransa'nın son zamanlarda kaybettiği zeminden ötürü Türkiye karşıtlığını görüyoruz. Libya'da darbeciyi desteklediler, burada da yanlış kararda bulundular. 

Düşüncelerimizi samimi olarak söylüyoruz, hayal kırıklığı yaşadığımızı söyledik. Bugünkü görüşmelerimizim olumlu netice getireceğini düşünüyor ve umut ediyorum. 

Bakan Maas; Tatilleri ve izin kararını vatandaşa destek sunmak istedik. Geri geldiklerinde virüs olmamasını, gittikleri ülkelerin güvenli olmasını istedik. Bazı seyahat uyarılarının kaldırılmadığı Avrupa ülkeleri de var, mesela İsveç... İki haftada bir bu listeleri gözden geçiriyoruz, elbette bunu Türkiye açısından da değerlendireceğiz. 

Libya konusunda bulunduğumuz aşama taraflardan birine, etki sahibi olan bir tarafın dahil olmasını istiyoruz. Türkiye'nin Serrac hükümetin etkisini kullanarak bu tarafın tekrar masaya oturmasını sağlamasını konuştuk. Hafter tarafına yakın olanlarla da elbette konuşuyoruz. 

Bakan Çavuşoğlu; Biz Alman turistlerin, vatandaşlarımızın gelmesini isteriz, ama dönüşte 14 günlük karantina onları da korkutuyor. Antalya'ya şu an Almanlar geliyor mu? Geliyor. Bunun sebebi Türkiye'yi güvenli olarak görüyorlar. Bu seyahat kısıtlamaları kalkarsa o zaman asıl gelmeye başlayacaklar. Hiçbir hastaya, turiste bizim şöyle bir ilaç kullanacaksınız baskımız olamaz, hendi vatandaşlarımıza da yok. Kendi tedavilerimizi de gelip gözleriyle görmelerini tavsite ettim. 

son dakika son dakika haber Almanya Heiko Maas