AB dün kapıları açtı! Bugün DSÖ'den uyarı geldi: Henüz güvenli değil

AB dün kapıları açtı! Bugün DSÖ'den uyarı geldi: Henüz güvenli değil

Bir yılı aşkın süredir kapalı olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin 2 doz aşı olanlara kapıları açtığını duyurmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge'den uyarı geldi: "Henüz güvenli değil"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, yaptığı açıklamada pandeminin kırılganlığını devam ettirdiğini ve uluslararası seyahatlerin hala güvenli olmadığını dile getirdi.

Kluge, şunları ifade etti: “Şu anda, devam eden bir tehdit ve yeni bir belirsizlik karşısında, uluslararası seyahatler konusunda dikkatli olmaya devam etmemiz veya bunlardan kaçınmamız gerekiyor. Avrupa’da haftalık vakalar, Nisan ortasında 1.7 milyonluk bir platodan geçen hafta 685 bin yeni vakaya düştü. Bu, bir ayda yüzde 60’lık bir azalmadır.”

Avrupa halkının yüzde 23’ünün tek doz aşı yaptırırken, yüzde 11’inin tam aşılandığını belirten Kluge, “Bölgede uygun olanların aşı dozlarını almadan önce hala kat etmemiz gereken biraz mesafe var” dedi.

Avrupa'da 80 yaşından büyükler arasında aşı alımının yüzde 75 olduğunu bildiren Kluge, “Uzun süreli bakım merkezlerindekiler de dahil olmak üzere, yaşlı yetişkinleri aşılama için önceliklendirmek meyve veriyor. Bölgede 80 yaşın üzerindekiler arasında haftalık oran, Aralık 2020’nin ortalarında 10 bin’de 27.4 iken Mayıs 2021’in ilk haftasında 6.2’ye düştü” açıklamasında bulundu.

Onaylanan tüm Covid-19 aşıların Hindistan mutasyonu dahil olmak üzere bilinen tüm mutasyonlara karşı etkili olduğunu söyleyerek, “Mevcut ve onaylanmış aşılar şimdiye kadar ortaya çıkan tüm Covid-19 mutasyonlarına yanıt verdiğini vurguluyorum” ifadelerini kullandı.

DSÖ şimdiye kadar Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Moderna, Janssen ve Sinopharm aşılarına onay verdi.

DÜN AB'DEN AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Avrupa Komisyonu tarafından gündeme getirilen, seyahat kısıtlamalarının yumuşatılması önerisinin ardından, "AB Covid seyahat sertifikası" konusunda çalışmalar kapsamında AB üyesi ülkelerin temsilcileri, koronavirüse karşı her iki doz aşıyı da yaptırmış kişilerin, seyahat kısıtlamalarından muaf tutulmasını kabul etti.

Birliğin ilaç düzenleyicisi kurumu olan Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve WHO tarafından onaylanmış aşıları yaptırmış ve vizesi bulunan üçüncü ülke vatandaşları, önümüzdeki aydan itibaren AB ülkelerine sorunsuz seyahat edebileceği duyuruldu.

Dünya Sağlık Örgütü DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge Avrupa Birliği AB ülkeleri