4 ülkeden birden Belarus'a uyarı: Sınırları kapatırız

Belarus Polonya Letonya göçmen krizi
4 ülkeden birden Belarus'a uyarı: Sınırları kapatırız
Fotoğraf: DepoPhotos

NATO üyesi Polonya ve Baltık ülkelerinin içişleri bakanları herhangi bir askeri olay ya da Minsk'in kitlesel bir göçmen akını durumunda Rusya'nın müttefiki Belarus ile olan sınırlarını kapatacakları uyarısında bulundu.

Bakanlar, NATO ve Avrupa Birliği'nin, Rusya'nın binlerce paralı askerini kabul eden, çeşitli bariyerler kurulmasına rağmen Orta Doğu ve Afrikalı göçmenleri Avrupa'ya iten Belarus ile olan sınırlarında gerilimin arttığını gördüklerini söylediler.

Bakanlar, askeri bir olay ya da büyük bir göçmen akını durumunda hızlı ve ortak bir karşılık verilmesi konusunda uyarıda bulundular.

Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya bakanları Varşova'daki görüşmelerinin ardından basına açıklamalarda bulundular.

Ortak açıklamada Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko hükümetinden Wagner Grubu paralı askerlerini derhal topraklarından çıkarması talep edildi.

Ayrıca göçmenlerin sınır bölgelerinden uzaklaştırılmasını ve ülkelerine geri gönderilmelerini talep ettiler.

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, ordunun karıştığı herhangi bir "kritik olayın" ya da Belarus'tan Polonya ve Baltık ülkelerine göçmen akınının derhal karşılık bulacağını ve tüm sınır kapılarının yolculara ve mallara kapatılacağını söyledi.

Böyle bir durumda Belarus'taki siyasi muhalefet üyelerini desteklemeye devam etmek için adımlar geliştirildiğini söyledi ancak ayrıntı vermedi.

Litvanya kısa bir süre önce Belarus ile olan altı sınır kapısından ikisini geçici olarak kapatmıştı.

Aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi olan dört ülke, Rusya'nın işgaline karşı mücadelesinde Ukrayna'yı destekliyor ve Belarus'taki muhalefeti de destekliyor.

Polonya ve Litvanya Belarus ve Rusya'nın Kaliningrad eksklavı ile sınır komşusu, Letonya Belarus ve Rusya ile sınır komşusu, Estonya ise Rusya ile sınır komşusu.

Letonya İçişleri Bakanı Lauri Laanemets, Tallin'in grubun kararlarını desteklediğini ve bu kararların Rusya sınırı için de geçerli olabileceğini söyledi.

Paralı asker lideri Yevgeny Prigojin'in geçen hafta Rusya'da bir uçak kazasında ani ölümü, Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski'nin "son derece tehlikeli" ve "moralsiz" olarak nitelendirdiği Wagner grubunun geleceğine ilişkin soru işaretlerini arttırdı.

Bakan ayrıca paralı askerlerin Belarus vatandaşları ve tüm bölge için bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, cuma günü Kremlin'in internet sitesinde yayınlanan ve derhal yürürlüğe giren bir kararnameye göre, Wagner savaşçılarına Rus devletine bağlılık yemini imzalamalarını emretti.

Yine geçtiğimiz hafta Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Rusya'nın bazı kısa menzilli nükleer silahlarını komşu Belarus'a kaydırmaya başladığını doğruladı ve bu hamlenin bölgenin ve tüm NATO askeri ittifakının güvenlik mimarisini değiştireceğini söyledi.

Kaynak: Ajans Bizim

belarus polonya Litvanya Estonya Letonya Baltık ülkeleri göç