36 saat içinde dünyaya yayılıp 80 milyonu öldürebilir!

36 saat içinde dünyaya yayılıp 80 milyonu öldürebilir!

Reuters haber ajansının haberine göre, dünya salgın hastalıklarla karşı karşıya ve milyonlarca insanı ölümle, global ekonomiyi ise zayıflatmayla tehdit ediyor. Uzmanlar hükümetleri riskleri azaltmaları için bir rapor hazırladı

Global Hazırlık İzleme Kurulu (GPMB), ebola, grip, SARS virüsü gibi hastalıklara karşı dünyadaki sağlık risklerini ortaya koymak ve ülke liderlerini harekete geçmeye teşvik için bir rapor hazırladı.

Yapılan açıklamada, dünyaya yayılan salgın hastalıkların ciddi bir tehdit unsuru olduğu, on milyonlarca insanın ölümüne neden olabileceği, ekonomiyi ve ulusal güvenliği zayıflatabileceği söylendi.

Eski Dünya Sağlık Örgütü başkanı tarafından yönetilen ve uzmanlardan oluşan Global Hazırlık İzleme Kurulu (GPMB), dünya liderlerini harekete geçirmek için teşvik etmek için hazırladığı raporda yakın gelecekte böyle bir faciayla karşılaşmamızın mümkün olduğunu açıkladı.

Rapor, 1918 İspanyol grip salgınının verdiği hasara sıkça gönderme yaparak uluslararası seyahatteki gelişmelerin hastalığın daha hızlı yayılmasına yardımcı olacağını söyledi.

Açıklamaya göre, her gün uçaklarla ülkeler arası geçen çok sayıda insanın da etkisiyle, grip benzeri bir salgın sadece 36 saat içinde dünyayı etkileyip toplamda 50 ila 80 milyon arası insanı öldürebilir.

Dünya Sağlık Örgütü, bu yılın başlarında havadaki virüslerin neden olduğu bir başka grip salgınının da kaçınılmaz olduğu konusunda uyardı ve dünyanın buna hazır olması gerektiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü genel müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus ise hükümetlere 'bu salgınların dikkate alması' ve 'yağmur gelmeden çatının sağlama alınması' çağrısında bulundu.

salgın hastalıklar Dünya Sağlık Örgütü SARS virüsü grip salgını ebola