30 yıllık cinayeti podcast yayınıyla çözmeye çalışıyorlar!

30 yıllık cinayeti podcast yayınıyla çözmeye çalışıyorlar!

Hollanda'da 1991 yılında bir erkek cesedi bulunmuş, ancak kimlik tespiti yapılamamıştı. Hollanda polisi ilk kez bir podcast yayınıyla eski bir cinayeti çözmeye çalışacak

Ağustos 1991'de, Hollanda'nın başkenti Amsterdam'ın doğusundaki Naarden kentindeki ana yollardan birinden birkaç metre uzakta elektrikli battaniyeye sarılı bir erkek cesedi bulunmuştu. Cesette çok sayıda bıçak yarası vardı o bölgede çalışan işçiler etrafa yayılan koku üzerine cesedi bulmuşlardı. Ancak ceset bozulmaya başladığı için kimlik tespiti yapılamamıştı.

1990'larda Hollanda polisinin cinayet vakalarını çözüme kavuşturma oranı yüzde 90 düzeyindeydi. Ancak DNA teknolojisi henüz yeni gelişmekte ve kaynaklar sınırlıydı. Suçluları bulmak için bol miktarda kan ve sperm örneğine ihtiyaç duyuluyordu, DNA veri tabanı yoktu.

Naarden bölgesine yeni polis dedektifi olarak atanan Johan Baas, "Birkaç gündür izin kullanıyordum, bir ceset bulunduğuna dair patronumdan telefon geldi. İlk büyük vakam olacaktı. Hemen olay yerine gittim. Ceset dikkatle ufak parçalara ayrıldı; her şey fotoğraflı ve yazılı olarak kayda geçirildi. Parmak izi gibi mevcut yöntemlerle yetinmemiz gerekiyordu, ama polisin veri tabanında kurbanın parmak izine rastlanmamıştı, uluslararası veri tabanlarına da olay intikal etmedi" diye konuştu.

TEK İPUCU BİR ALTIN YÜZÜKTÜ

BBC'nin haberine göre, olayla ilgili görgü tanığı çıkmamış, ceset tanınamaz halde olduğundan poliste kurbanın fotoğrafı bulunmuyor, üzerindeki giysiler sonuç vermemişti. Sarılı bulunduğu elektrikli battaniye ise 1960'larda Almanya'da üretilen ve Hollanda, Belçika ve Fransa'da binlercesi satılan türden bir battaniyeydi. Sonuç alınabilecek tek ipucu ise kurbanın parmağındaki bir altın yüzüktü.

Dedektifler bu yüzüğün Otto adlı bir şirketten posta havalesiyle satın alındığını tespit edip alıcıları incelemeye aldı. Çoğu alıcı yüzükleri hala kullanırken, yalnızca bir adam satın aldığı yüzüğü Amsterdam'da bir barda sattığını söyledi. Görgü tanıkları bunu doğrularken, yüzüğü alan kişinin de hemen her gün bara uğrayan bir adam olduğunu ifade etti. Türk olduğu sanılan kişi, son haftalarda ise görülmemişti.

Dedektif Johan Baas'ın sonraki soruşturmalarında, kurbanın ve katilin kimliği hep net olmuştu. Ama polis daha ileri gidemediği için sonunda dosya kapatılmıştı.

İki yıl kadar önce polis dosyayı yeniden açtı, yeni teknolojiler kullanılarak ceset yeniden incelendi, kafatası ölçümleriyle robot resmi yapıldı. Çldürülen kişinin 1991'de 65 yaşlarında olduğu ve Doğu Avrupa'dan geldiği tespit edildi.

PODCAST YAYINLARIYLA HALKA ULAŞIP BİLGİ ALMAYA ÇALIŞTILAR

Olayı çözmeye yardımcı olacak yeni bilgilere ulaşmak amacıyla geçen ay ilk kez kamuya dönük Flemenkçe bir podcast yayınlandı. Yayını dinleyen Hollandalılar arasından her gün olayla ilgili olabilecek bildirimler gelmeye başladı. Geçen ay üç bölüm halinde yayınlanan podcastı binlerce kişi dinledi. O günden bu yana da polise olayla ilgili bilgi akışının devam ettiği söyleniyor. Polis, gelen ipuçları hakkında bilgi veremeyeceğini, ancak birçoğunun işe yarayabileceğini açıkladı.

Hollanda cinayet podcast haberler