29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dünyada kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dünyada kutlandı

Türkiye Cumhuriyetin kuruluşunun 96'ncı yıl dönümü, Hollanda, Vatikan, Belçika , Çin ve Arnavutluk'ta düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Türkiye'de "Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir." kuralını devlet yönetimine yerleştiren ve demokrasiyi taçlandıran cumhuriyetin ilanının üzerinden 96 yıl geçti. Milli Mücadele'nin zaferle sonuçlanmasının ardından Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, yeni Türk devletinin yüzünü çağdaşlaşma ve demokrasiye çevirdi. Bu anlamlı gün dünyada da kutlandı.

BELÇİKA'DA 29 EKİM KUTLANDI

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Bozar kültür ve sanat merkezinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon düzenlendi.  Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Zeki Levent Gümrükçü ve eşi Simay Gümrükçü ev sahipliğindeki resepsiyona Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Basat Öztürk, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kemal Bozay, Belçikalı üst düzey yetkililer, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri, diplomatik ve askeri erkandan çok sayıda davetli katıldı. İki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gönderdiği mesaj davetlilerle paylaşıldı.  Büyükelçi Gümrükçü, Belçika'daki Türk toplumunun iki ülke arasında dostluk köprüsü kurduğunu söyledi.  Türkiye'nin insani yardımda ilk sırada yer aldığını belirten Gümrükçü, dünyada en fazla sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. Program kapsamında dünyaca ünlü piyanist İdil Biret konser verdi. 

VATİKAN'DA 29 EKİM

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş da Cumhuriyet'in 96. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle bir resepsiyon verdi. Büyükelçilik rezidansındaki resepsiyona Vatikan ve Roma'daki iş, sanat, akademi ve kordiplomatik mensuplardan çok sayıda davetli katıldı.  Göktaş, yaptığı konuşmada, büyükelçi olarak ilk kez 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. 

Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Türkiye Büyük Millet Meclisinin, 29 Ekim 1923'te Cumhuriyeti ilan ederek, tarihte yeni bir sayfa açtığını dile getiren Göktaş, "Türkiye, Cumhuriyet dönemindeki kazanımlarını koruma konusunda kararlıdır. Türkiye, stratejik ama zorlu bir coğrafyada yer alıyor." dedi.

ŞATODA CUMHURİYET RESEPSİYONU

Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği ile Amsterdam, Rotterdam ve Deventer Başkonsoloslukları tarafından, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 96. yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon düzenlendi. 

Wassenaar kentindeki De Wittenburg Şatosu'nda düzenlenen resepsiyona, Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli, Elçi-Müsteşar Alper Yüksel, Askeri Ataşe Yarbay Kahraman Bozkurt, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) Başkanı Fernando Arias, Hollanda'nın Denk Partisi Milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk, Hollanda'daki NATO Müttefik Müşterek Kuvvet Komutanlığında görev yapan Türk askerler, başkonsoloslar, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, büyükelçilik çalışanları, farklı ülkelerin askeri ataşeleri ve büyükelçilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Dişli, resepsiyonda yaptığı konuşmada, herkesin Cumhuriyet Bayramını kutlayarak, Türkiye ve Hollanda arasındaki diyaloğun önemli bir aracının Wittenburg konferansları olmasından dolayı resepsiyonu bu yıl rezidans yerine De Wittenburg Şatosu'nda yaptıklarını söyledi.

ARNAVUTLUK'TA CUMHURİYET BAYRAMI

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da Geleceğin Alternatifi Vakfı (ALSAR) tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Etkinlikte Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, ALSAR Vakfı Başkanı Mehdi Gurra, ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile vakıfta eğitim gören çocuklar katıldı. 

Büyükelçi Yörük, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin olgun bir devlet olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirterek, "Dört yıl sonra Allah nasip ederse Türkiye Cumhuriyeti devletinin 100. Yıldönümünü kutlayacağız." dedi.

ÇİN'DE DE KUTLANDI

Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliğince başkent Pekin'deki Kerry Otel'de, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 96'ıncı yılı dolayısıyla "29 Ekim Cumhuriyet Bayramı" resepsiyonu düzenledi. 

Resepsiyona, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Çın Şiaodong ile Pekin'deki yabancı misyon temsilcileri, Türk vatandaşları ve Çinli konuklar katıldı. İki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başlayan törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu.Büyükelçi Önen, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vizyoner liderliğinde kararlı şekilde kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023 için hedeflerini başarmak üzere ilerlediğini belirtti.

29 Ekim 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı türkiye