2012 yılından beri ilk kez! Hamaney cuma namazını kıldıracak!

2012 yılından beri ilk kez! Hamaney cuma namazını kıldıracak!

ABD'nin İranlı General Kasım Süleymani'yi öldürmesi ve İran'ın 'yanlışlıkla' vurduğu Ukrayna uçağında 176 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından İran dini lideri Hamaney'den şaşırtan bir hamle geldi.

İran'ın Mehr haber ajansı, 80 yaşındaki Hamaney'in Cuma namazını Tahran'ın Musalla Camii'nde kılacağını bildirdi.

Musalla Camii'nin kapıları İran saati ile 09.00'da açıldı. Haberde; "Bugünkü Tahran cuma namazı, dini vazifelerini yerine getirmek isteyen vatandaşların yoğun katılımıyla düzenlenecek." denildi. 

Ayetullah Hamaney, en son sekiz yıl önce İslam Devrimi'nin 33'üncü yıldönümü münasebetiyle cuma namazı kıldırmıştı.

Hamaney, 17 Ocak 2012 tarihindeki cuma hutbesinde Arap Baharı hareketlerine değinerek, hutbesinin bir bölümünü Arapça vermişti. 

Dini liderin ancak önemli bir mesaj vermek istediği zamanlarda Cuma namazını kendisinin kıldırdığı, bu açıdan sembolik anlamda çok önemli bir hareket olarak görüldüğü ifade edildi.

BBC Farsça'dan Kasra Naji, Hamaney'in en son Cuma namazını kıldırdığı zaman Arap Baharı'nın en yoğun günlerinin yaşandığına dikkat çekerken, "O dönemde, hutbeyi Arapça vererek, Arap dünyasında da duyulmasını sağlamıştı. Arap coğrafyasında yaşananları İslami Uyanış olarak nitelendirerek, olaylara yön vermek istemişti. Ancak başaramadı" dedi.

Naji, Hamaney'in hutbesinde geçtiğimiz hafta içerisinde Ukrayna Hava Yolları'na ait bir yolcu uçağının Tahran'da kalkış sırasında düşürülmesinden dolayı yoğun eleştirilerle karşı karşıya olan Devrim Muhafızları'na sahip çıkmasının beklendiğini de sözlerine ekledi. 

İran Hamaney cuma namazı