1987'de "3 ay ömrün kaldı" denilen adam 35 yıl sonra hayatını kaybetti

Hayatını kaybetti Dünya haberleri
1987'de "3 ay ömrün kaldı" denilen adam 35 yıl sonra hayatını kaybetti

Kenya'da HIV kaptığını dünyaya açıklayan ilk Kenyalı olarak tarihe geçen Dr. Joe Muriuki hayatını kaybetti. 3 ay ömür biçilen Kenyalı adam 35 yıl daha yaşamayı başardı.

Kenya'da HIV/AIDS ile Yaşayanları Güçlendirme Ağı tarafından yapılan açıklamada Dr. Joe Muriuki'nin 14 Şubat gecesi öldüğü duyuruldu.

Dr. Muriuki'nin ölüm nedeni olarak ise 4. evresinde olan kolon kanseri gösterildi. Muriuki'nin bir süredir kanser tedavisi gördüğü öğrenildi.

Haber Global'in edindiği bilgiye göre Dr. Muriuki, 20 Eylül 1987'de HIV durumunu açıklayan ilk Kenyalı olarak tarihe geçmiş ve ülkesini şaşkına çevirmişti. Muriuki'ye HIV teşhisi koyan doktor 3 ay ömür biçmişti. 

"Sıtma olduğunu düşünmüştüm"

O dönem muhasebeci olan Dr. Muriuki, "Normal bir yaşam tarzım, umut verici bir kariyerim vardı. Sonra kilo vermeye başladım, diğer HIV semptomları da ortaya çıkmıştı. Ancak ben bunun sıtma olduğunu düşünmüştüm" diye durumunu anlatmıştı. 

Standart gazetesine verdiği  röportajda Dr. Muriuki, "Doktor HIV dahil birçok test yaptı. Sonuçları aldığında ayağa kalktı ve pencereye doğru yürümeye başladı. Yüzündeki ifadeden bir şeylerin yanlış olduğunu anlamıştı. Bana hayatımı sonsuza dek değiştiren HIV durumumu anlattı. Pozitif oludğumu söyledi ve bana 'Karşılaştığım ilk HIV'li sensin' dedi. Eşime de test yaptılar, o negatif çıktı"  diye anlatmıştı.

"Bebeğin HIV'li doğacak!"

Eşinine kendisine destek olduğunu ve yeminini tuttuğunu anlatan Dr. Muriuki, "O dönem eşim üçüncü çocuğumuza hamileydi. Doktorlar hamileliği sona erdirmemizi söylediler. Bebeğin HIV'li olacağını doğsa bile fazla yaşamayacağını belirttiler. Eşimin test sonuçlarının negatif olmasının geçici olduğunu 3 ay sonra pozitif çıkacağını belirttiler. Ancak biz çocuğumuzdan vazgeçmedik. Sağlıklı bir oğlumuz oldu ve HIV negatif çıktı." demişti.

Hayat Dr. Muriuki ve eşi için hiç kolay olmadı. Toplum tarafından dışlandı, işini kaybetti ancak çift birbirinden güç alarak yoluna devam etti. 

Kaynak: Haber Global TV

Kenya AIDS HIV