140 yıldır inşası süren Barcelona'daki Sagrada Familia'nın bir kulesi daha tamamlandı

İspanya Turizm
140 yıldır inşası süren Barcelona'daki Sagrada Familia'nın bir kulesi daha tamamlandı
Fotoğraf: DepoPhotos

Tam olarak bitmemiş olmasıyla ünlenen efsanevî Sagrada Familia bazilikasının beş merkezî kulesi, 140 yılı aşkın bir bekleyişten sonra nihayet tamamlandı.

İncil yazarlarından Matta’nın (Mathieu) adı verilen kulenin yapımı pazartesi günü sona erdi. 

2026'da tamamlanması planlanan bir merkezî kule daha inşasının bitmesiyle 1882'de başlayan bazilikanın inşaatı tümüyle sona ermiş olacak.

İspanyol mimar Antoni Gaudi, her biri İncil'den bir figürü temsil eden, altısı merkezî olmak üzere 18 büyük kule inşa etmeye karar verdi. Bu kuleler, 12 havari, dört İncil yazarı, Meryem Ana ve İsa’yı temsil ediyor. 

Gaudi, 1926'da öldüğünde projenin sadece yüzde 10-15'i bitirilebilmişti. Sagrada Familia (Kutsal Aile) Bazilikasının inşaatı 1930'lardaki İspanya İç Savaşı nedeniyle daha da yavaşladı.

İncil yazarları Luka ve Markos'a adanan kuleler ocak ayında tamamlanmıştı. Yılın başından bu yana Matta ve Yuhanna'ya adanan iki kule daha heykeltıraş Xavier Medina-Campen'in heykelleriyle taçlandırılarak tamamlandı. 

140 yıldır inşası süren Barcelona'daki Sagrada Familia'nın bir kulesi daha tamamlandı - Resim : 1

İnşaatı yürüten Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Familia firması, açılışı kutlamak üzere 12 Kasım'da özel bir ayin düzenleyerek dört kulenin Noel dönemi boyunca ışıklandırılacağını duyurdu.

Gaudi'nin Barselona’da inşasına başladığı kilise tasarımında yer alan Meryem Ana kulesi de Aralık 2022'de açılmıştı.

İsa'ya adanmış kalan son kulenin inşaatının 2026'da tamamlanması planlanıyor. İncil yazarlarına adanan dört kulenin her biri, İncil'deki ikonolojiye göre, öküz, kartal, insan ve aslanı temsil eden birer heykelle süslendi. Kuleler 135 metre yüksekliğinde ve kilisenin üçüncü en yüksek kuleleri oldu.

Modernizm, Art Nouveau ve Gotik Uyanış unsurlarını bir araya getiren iddialı proje Sagrada Familia, 140 yılı aşkın bir süredir yapım aşamasında olmasına rağmen her yıl milyonlarca ziyaretçiyi kendine çekiyor.

Yapının tamamlanan ilk bölümü olan ve Gaudi etkisini en doğrudan taşıyan Doğuş Cephesi, Gaudi'nin Barselona'daki diğer altı yapısıyla birlikte UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

Sagrada Familia'nın inşaatı hep tartışmalara yol açtı ve uzun süreli gecikmelerle karşı karşıya kaldı.

Gaudi'nin 1926'da ölmesinden sonra kilisenin çizim ve tasarımlarının bir kısmı kaybolduğundan bazı çevreler, görevi devralan mimarların Gaudi'nin vizyonuna bağlı kalmakta zorlandıklarını ileri sürdü. 

Bununla birlikte, Barselona'nın Sagrada Familia'sı dünya çapında en ünlü tamamlanmamış binalardan birini temsil ettiğinden, binanın bitmemiş hali bile kalıcı cazibesine katkıda bulunuyor.

İnşaatın, Gaudi'nin ölümünün 100’üncü yıldönümü olan 2026’ya kadar tamamlanması planlanıyor. Aynı yıl, UNESCO Dünya Mimarlık Başkenti olacak Barselona'nın Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Kongresine ev sahipliği yapması planlanıyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Barcelona turizm İspanya Katalonya