100 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti! 'Bosna Kasabı'nın temyiz davası sona erdi

100 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti! 'Bosna Kasabı'nın temyiz davası sona erdi

"Bosna Kasabı" olarak bilinen Sırp komutan Ratko Mladiç'in hakkındaki soykırım suçuna itiraz davası, Hollanda'nın Lahey kentindeki BM Uluslararası Ceza Mahkemesinde sona erdi.

Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesince (ICTY) 2017'de hakkında ömür boyu hapis cezası verilen Bosnalı Sırplar'ın eski lideri Ratko Mladic'in itirazına ilişkin temyiz duruşmaları sona erdi.

BİZZAT KATILIP SAVUNMASINI YAPTI

Mladiç 2017 yılında ömür boyu hapse mahkum edilirken, avukatları ise kararda bir dizi temel hatalar bulunduğunu öne sürerek temyize başvurmuştu. Önceki gün Birleşmiş Milletler Uluslararası Ceza Mahkemesinde başlayan temyiz duruşmasının son gününde Mladiç, 10 dakika süreyle savunmasını yaptı. Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle 4 hakimden 3'ü video konferans yöntemiyle duruşmaya uzaktan katıldı. Sağlık sorunları gerekçesiyle yaptığı erteleme talebi reddedilen 77 yaşındaki Mladic, duruşmaya bizzat katılarak savunmasını yaptı.

"KADER BENİ ÜLKEMİ SAVUNACAK KONUMA SOKTU"

Hakkındaki mahkumiyet kararını, "Bu bir NATO iddianamesidir." diyerek reddeden Mladic, savunmasında, "Ben basit bir adamım, savaş sırasında birçok kez kaderin beni Batı mafyasına karşı ülkemi savunacak bir konuma soktuğunu söyledim. Kader beni, siz Batılı güçlerin harap ettiği ülkemi savunacak bir konuma getirdi. Ratko Mladiç savaşı başlatmadı veya saldırmak için plan yapmadı" ifadelerini kullandı. Mladic'in avukatları da katliam sırasında Mladiç'in kasabadan çok uzak bir bölgede olduğunu iddia etti.

"20. YÜZYILIN EN İĞRENÇ SUÇLARINDAN"

Mahkemede Savcılık biriminden Laurel Baig ise Sırp komutan Mladiç'in "20. yüzyılın en iğrenç suçlarından" mahkum edildiğini ifade etti. Baig "Mladiç, Srebrenica operasyonunun başındaydı. Komutanlığı altındaki güçleri binlerce erkek ve çocuğu infaz etmek için kullandı" şeklinde konuştu. Baig, "Mladiç bu operasyonda kilit role sahipti. Sadece orada bulunmakla kalmadı, denetleme ve yönlendirme emirleri verdi. Aynı zamanda uluslararası toplumun bu katliamları durdurmasını engellemede kritik ve üst düzey bir rol oynadı" diye konuştu.

Baig, Mladic'in Bosnalı Müslümanlar için kullandığı "Amacım onları tamamen yok etmek" ifadesinin, soykırım niyetinin "açık delili" olduğunu vurguladı. Mladic'in cezası için "Dünyanın en kötü savaş suçlularından biri adaletle yüzleşti." ifadesini kullanan Savcılık biriminden Barbara Goy ise Mladic'in itirazının reddedilmesini istedi.

DAVA SÜRECİNDE NE OLDU?

1996 yılında verilen yakalama kararından 16 yıl sonra 26 Mayıs 2011'de Sırbistan'da yakalanan Mladic'in davası, Mayıs 2012'de başladı.

"Soykırım" başlığı altında Srebrenitsa'da 1995'te yaşananlardan dolayı suçlu bulunan Mladic'in emrindeki Sırp güçlerinin hedefinin, Srebrenitsa'nın Bosnalı Müslümanlar'dan temizlenmesi olduğuna hükmedilirken, bu hedefin, savaş suçlusu Sırp komutan Radovan Karadzic ile Mladic'in ortak planı olduğu ifade edildi.

Bosna'daki savaşta (1992-1995) Sırpların liderliğini yapan ve Srebrenitsa soykırımı, Saraybosna kuşatması ve çeşitli savaş suçlarından sorumlu tutulan "Bosna Kasabı" lakaplı Mladic, ICTY'de 6 yıl süren davada neticesinde "soykırım", "insanlığa karşı suç" ve "savaş kurallarını ihlal etmek" suçlarından ömür boyu hapse mahkum edildi.

Hakkındaki karara 2017 yılının Temmuz ayında itiraz eden Mladic, "adil yargılanmadığını" ve "hakimlerin, hakkında hüküm verirken maddi ve hukuki hata yaptığını" öne sürerek beraat ya da yeniden yargılanma talep etti.

Mladic ayrıca 1992-1995 yıllarında Sırp güçleri tarafından kuşatma altında tutulan başkent Saraybosna'da sivillere yönelik saldırılar ve 1995'te BM gözlemcilerinin esir alınması olayından suçlu bulundu.

Lahey'deki Scheveningen Cezaevi'nde mahkumiyeti devam eden Mladic, temyiz davasında sağlık sorunlarını gerekçe göstererek duruşmanın ertelenmesini istedi.

Bosna Kasabı Mladiç, 1990'lardaki Bosna savaşı sırasında Bosnalı Müslümanların katledilmesinden sorumlu tutuluyor. Savcılar, 10 ayrı suçtan hüküm giyen Mladiç'in 1992 yılında Boşnaklara ve Hırvatlara yönelik soykırımdan da suçlu bulunması gerektiğini belirtiyor. 1992-1995 yılları arasında Bosna Savaşında 100 binden fazla kişi hayatını kaybederken, 2 milyondan fazla kişi de evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: AA

Ratko Mladiç Bosna soykırım Bosna Kasabı