10 bini aşkın yavru öldü! İmparator penguenleri can çekişiyor
Küresel ısınma, 18 penguen türünün en büyüğü olan imparator penguenlerin son yıllarda sayısının hızlı bir şekilde düşmesine neden oluyor.
Isınma devam ederse 2050 yılında Güney Okyanusu ve Antarktika'daki imparator penguenlerinin sayısının yüzde 26-47 oranında düşmesi bekleniyor.
Dünyada 650 binin üzerinde bir popülasyona sahip olan tür, dünyanın ısı dengesinin bozulması, sera gazları ve karbon emisyonu, deniz buzlarının erimesi ile yeni bir evrimsel sürece girmek zorunda kalacak.
Bu yıl 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında Türkiye'den giden bilim insanlarının Horseshoe Adası'nda 120 santimetre uzunluğa, 40 kilogram ağırlığa ulaşabilen imparator penguenlere ilişkin gözlemleri, dünya bilim literatürüne çok değerli veriler sundu. Araştırma sonucunda dünyadaki en güncel imparator penguen kolonilerinin haritası da yayınlandı.
TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü'nden uzman araştırmacı kaptan yüksek mühendis Sinan Yirmibeşoğlu, Horseshoe Adası'nda daha önce bilimsel kayıtlarda varlığından hiç bahsedilmemiş imparator penguenlerin ayak basmış olmasının şaşırtıcı olduğunu söyledi.
YAVRU PENGUENLER EBEVEYNLERİN AYAKLARI ÜSTÜNDE GELİŞİYOR
İmparator penguenlerinin Antarktika'da yaz ve kış dönemlerinde yaşayan nadir türlerin başında geldiğinin altını çizen Yirmibeşoğlu, "İmparator penguen yavrusu yumurtadan çıkar çıkmaz çok dikkatli bir şekilde yetiştiriliyor. Örneğin buzlu zeminle temas etmeden ebeveynlerinin ayaklarının üzerinde belirli bir büyüklüğe erişene kadar yetiştiriliyor. Boylarının uzamasıyla gençlik ve tüy dökme döneminin başlaması penguenler için çok çok önemli, çünkü tüylerini değiştirerek suya dayanıklı yeni tüylere sahip oluyor ve suya girebilecek hale geliyorlar. Eğer tüy değiştirmeden suya girerlerse bu bir daha sudan çıkamayacakları anlamına geliyor." şeklinde konuştu.