TikTok Türkiye'de yasaklanabilir mi?
Twitter'da TikTok uygulamasının yasaklanması konusu gündem oldu. Bazı sosyal medya kullanıcıları, toplumsal değerleri yozlaştırdığı için TikTok'un yasaklanmasını bazı kullanıcılar ise TikTok'un yasaklanmamasını istiyor.
Dünyada ve Türkiye'de milyonlarca kullanıcıya sahip olan TikTok'un yasaklanması konusu Twitter'da gündem oldu. Sosyal eğlence platformu TikTok'un Türkiye'deki kullanıcı sayısı 28,4 milyon (Şubat 2019); Hindistan ve ABD'den sonra dünyada üçüncü sırada. Peki milyonlarca kullanıcıya sahip TikTok Türkiye'de yasaklanır ya da yasaklanabilir mi? Bir yer sağlayıcının görevi nedir? Bir sitenin erişime kapatılmasının yasal altyapısı nedir? Bazı sosyal medya kullanıcıları bunun kapatılmasını isterken bazı sosyal medya kullanıcıları neden TikTok'un kapatılmasını istemiyor?
TİKTOK NEDİR?
75 milyar dolar piyasa değeriyle dünyanın en değerli start-up'ı olan Çin firması ByteDance'e ait. Tik Tok, uygulama içerisinde yer alan yüzlerce görsel ve ses efektleriyle kısa videolar çekmenize yarayan bir sosyal ağ uygulamasıdır. Çektiğiniz kısa videoları dilerseniz Tik Tok içerisinden dilerseniz de Facebook, Instagram ve Twitter gibi diğer sosyal ağlardan paylaşabilirsiniz. Bu sosyal ağ uygulamasıyla sadece sizin çektiğiniz videoları değil, başka kullanıcıların paylaştığı videoları da izleyebilirsiniz. Eğer hala Tik Tok uygulamasını indirmediyseniz yazının başında yer alan uygulama tanıtım kartlarından işletim sisteminizi dikkate alarak indirebilirsiniz.
Beğendiğiniz müzikleri, çektiğiniz kısa videoya ücretsiz bir şekilde ekleyebilirsiniz uygulama içerisinde pop, rock, rap, elektronik, R&B, country gibi bir çok müzik kategorisi bulunmakta.
TİKTOK NEDEN GÜNDEM OLDU?
Twitter kullanıcılarının bazıları, TikTok'un gençliği yozlaştırdığını, toplumsal değerleri ve toplumu dejenere ettiğini savunarak TikTok'un yasaklanmasını istiyor.
Bazı Twitter kullanıcıları da bu uygulamanın son derece masum olduğunu ve insanların bu platformda sadece eğlendiğini savunuyor.
TİKTOK'UN YASAKLANDIĞI ÜLKELER?
TikTok porno içerik yaydığı suçlamasıyla 2019 Şubat'ta Bangladeş'te de yasaklanmıştı. Tiktok'un sahibi olan Çin merkezli ByteDance şirketi, yasa dışı olarak çocukların bilgilerini topladığı gerekçesiyle ABD'de 5,7 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı.
TikTok uygulaması 'kültürel bozulmaya' yol açtığı iddiasıyla Hindistan'da Nisan 2019'da yasaklanmıştı ve uygulama marketlerden kaldırılmıştı. Hindistan'da 120 milyon kullanıcıya sahip TikTok, günlük 500 bin dolar kaybetmişti. Aynı ay içerisinde Hindistan hükümeti yasağı kaldırmış ve TikTok uygulama marketlerinde yeniden yerini almıştı. Bu yasağın kalkmasının arkasındaki neden ise geliştiricilerin, uygunsuz içerikleri tespit eden bir algoritmanın geliştirildiğini açıklamasıydı.
Geçen hafta dünya basınında yer alan haberlere göre; TikTok artık Çin'i rahatsız edecek içerikleri gözden geçirecek ve gerektiğinde sansür uygulayacak. The Guardian gazetesi tarafından ortaya çıkarılan bir belgeye göre TikTok Çin'de sansürleniyor. Çin hükümeti, platformlardan kullanıcılar tarafından yüklenen tüm videoların gözden geçirilmesini istedi. Guardian'deki habere göre; Çin hükümetinin sansür isteğinin kapsamının büyük bir çoğunluğu "nefret söylemi ve din". Konuyla ilgili açıklama yapan TikTok'un sahibi olan ByteDance ise, The Guardian'a sızan belgelerin eski tarihli olduğunu söylemişti.
TİKTOK TÜRKİYE'DE YASAKLANABİLİR Mİ?
Türkiye'de 5651 sayılı kanun içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve toplu kullanım sağlayıcıların yükümlülük ve sorumlulukları ile internet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenler. Bu Kanunun uygulamasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sorumludur. Bakanlık bünyesinde bulunan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ise internet mecrasından sorumludur.
Peki TikTok nedir? TikTok bir yer sağlayıcıdır. 5651 sayılı kanunda yer sağlayıcı şöyle ifade edilir; hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişiler.
Peki kanuna göre yer sağlayıcının yükümlülükleri neler?
Yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içerikten, ceza sorumluluğu ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu Kanunun 8. (erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi) ve 9. (içeriğin yayından çıkarılması ve cevap hakkı ) maddelerine göre haberdar edilmesi halinde ve teknik olarak imkân bulunduğu ölçüde hukuka aykırı içeriği yayından kaldırmakla yükümlüdür.
Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi
Erişim engelleme kararı verilebilecek suçlar, kanunun 8. maddesinde sınırlı sayıda (numerus clausus) belirtilmiştir. Bu suçlardan Atatürk’ün hatırasına hakaret ve sövme suçu 5816 sayılı kanunda, diğerleri ise TCK’da düzenlenmiştir. Aşağıda belirtilen bu suçlar dışında 5651 sayılı kanun çerçevesinde erişim engelleme kararı verilemeyecektir.
1) İntihara yönlendirme
2) Çocukların cinsel istismarı
3) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma,
4) Sağlık için tehlikeli madde temini,
5) Müstehcenlik,
6) Fuhuş,
7) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama,
8) Atatürk’ün hatırasına hakaret veya sövme
İçeriğin yayından çıkarılması ve cevap hakkı
İçerik nedeniyle hakları ihlâl edildiğini iddia eden kişi, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak kendisine ilişkin içeriğin yayından çıkarılmasını ve yayındaki kapsamından fazla olmamak üzere hazırladığı cevabı bir hafta süreyle internet ortamında yayımlanmasını isteyebilir. İçerik veya yer sağlayıcı kendisine ulaştığı tarihten itibaren iki gün içinde, talebi yerine getirir. Bu süre zarfında talep yerine getirilmediği takdirde reddedilmiş sayılır.
Talebin reddedilmiş sayılması halinde, kişi onbeş gün içinde yerleşim yeri sulh ceza mahkemesine başvurarak, içeriğin yayından çıkarılmasına ve yayındaki kapsamından fazla olmamak üzere hazırladığı cevabın bir hafta süreyle internet ortamında yayımlanmasına karar verilmesini isteyebilir. Sulh ceza hâkimi bu talebi üç gün içinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Sulh ceza hâkiminin kararına karşı Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz yoluna gidilebilir.
Sulh ceza hâkiminin kesinleşen kararının, birinci fıkraya göre yapılan başvuruyu yerine getirmeyen içerik veya yer sağlayıcısına tebliğinden itibaren iki gün içinde içerik yayından çıkarılarak hazırlanan cevabın yayımlanmasına başlanır.
Sulh ceza hâkiminin kararını bu maddede belirtilen şartlara uygun olarak ve süresinde yerine getirmeyen sorumlu kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İçerik veya yer sağlayıcının tüzel kişi olması halinde, bu fıkra hükmü yayın sorumlusu hakkında uygulanır.
Adli mercilerin kararıyla erişimin engellenmesi
Kanunun 8/2 maddesi, erişim engelleme kararı verecek adli mercileri düzenlemiştir. Buna göre, erişimin engelleme kararı, kural olarak soruşturma aşamasında sulh ceza hâkimi tarafından; kovuşturma aşamasında ise kovuşturmayı yürüten mahkeme tarafından verilecektir. Bununla birlikte, sadece soruşturma aşamasına özgü olarak, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet Savcısı tarafından da erişimin engellenmesine karar verilebilecektir. Ancak bu durumda Cumhuriyet Savcısı, kararını 24 sat içinde hâkimin onayına sunmak ve hâkim de kararını en geç 24 saat içinde vermek durumundadır. Bu süre içinde kararın hâkim tarafından onaylanmaması halinde tedbir, Cumhuriyet Savcısı tarafından derhal kaldırılacaktır. Hâkim Cumhuriyet Savcısı veya mahkeme tarafından verilen erişimin engellenmesi kararlarının birer örneği, erişimin engellenmesi kararının uygulanması için gereken işlemlerin yapılmasını sağlamak üzere Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) gönderilecektir. Böylece, erişim engelleme kararını alan adli merciler, bu kararlarını doğrudan tek tek tüm erişim sağlayıcılara (internet servis sağlayıcı – ISS) göndermek yerine, sadece TİB’e göndermekle yetinecek, bu kararların ISS’lere ulaştırılmasını ise TİB üstlenecektir. Yönetmelikte, TİB’in erişim engelleme kararlarını, ISS’lere elektronik ortamda göndereceği düzenlenmiştir. Ayrıca, adli mercilerce alınan erişim engelleme kararlarının yerine getirilmemesi halinde, erişim sağlayıcıların sorumluları hakkında 6 ay ile 2 yıl arası hapis cezası verileceği düzenlenmiştir.
TİB'in de adli mercilerin kararına ihtiyaç duymaksızın kendiliğinden erişimi engelleme karar verilme yetkisi vardır.