Sırılsıklam Nobel kutlaması... Bilim insanını havuza böyle attılar

Nobel

Bilim dünyasının prestijli Nobel Fizik Ödülü’nü bu yıl kuantum bilgi bilimi konusundaki çalışmaları nedeniyle Fransız fizikçi Alain Aspect, Amerikalı teorik ve deneysel fizikçi John F. Clauser ve Avusturyalı kuantum fizikçisi Anton Zeilinger kazandı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nde düzenlenen basın toplantısında, ödülün üç bilim insanına, “dolanık fotonlarla ilgili deneyler, Bell eşitsizliklerinin bozulduğunun gösterilmesi ve kuantum enformasyon biliminde öncülükleri” vesilesiyle verildiği açıklandı.

Aspect, Clauser ve Zeilinger’ın çığır açan deneylerle, dolanık durumdaki parçacıkların kontrol edilmesi ve araştırılması potansiyelinin varlığını ortaya koyduğu ifade edildi.

Nobel Fizik Komitesi üyeleri Eva Olsson yaptığı açıklamada, hızla gelişen bir alan olan kuantum bilgi biliminin güvenli bilgi aktarımı, kuantum hesaplama ve algılama teknolojisi gibi alanlarda geniş ve potansiyel etkileri olduğunu belirterek, “(Söz konusu bilim insanlarının) Tahminleri başka bir dünyanın kapılarını açtı” dedi. Nobel Ödülleri kapsamında bugün kimya, yarın edebiyat ve 10 Ekim’de de ekonomi ödülleri açıklanacak. Nobel Barış Ödülü’nün sahibi ise, Cuma günü belli olacak. Nobel Ödülleri için 10 Aralık’ta düzenlenecek etkinlikte 10 milyon İsveç kronu (yaklaşık 16 milyon 643 bin TL) sahiplerine teslim edilecek.

HAVUZA ATILDI

İnsan evrimi konusundaki keşifleri için önceki gün Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’ne layık görülen İsveçli bilim insanı Svante Paabo, Nobel haberinin ardından kutlama için Almanya’nın Leipzig kentindeki Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nde meslektaşları tarafından havuza atıldı.

 



Kaynak: Diğer

Nobel ödül havuz