Neden video oyunlarda bu kadar balık tutuluyor?

Neden video oyunlarda bu kadar balık tutuluyor?
Bazen oyunun hikayesine bir katkıda bulunmasa da balık tutma görevleri oyuncuların ilgisini çekiyor. Ekran görüntüsü: Square Enix

Dünyaca ünlü video oyunlarında balık tutmak sık rastlanan bir durum haline geldi. Özellikle rol yapma oyunlarında yer alan bu seçeneği oyun tutkunlarının önemli bir kısmı rahatlatıcı ve eğlenceli buluyor. Peki bu yan oyunların bu kadar ilgi çekmesinin sebebi ne?

Animal Crossing, Assassin's Creed, Pokemon ve Hades... Bu bilgisayar oyunlarının ortak noktası nedir? Cevap, elbette, balık tutmak! Son yıllarda video oyunu pazarı, oyuncuların her türlü sanal su birikintisine olta sallamaları için birkaç dakika harcamasına olanak sağlayan oyunlarla doldu taştı. Bazı oyuncular modern video oyun deneyiminin yüksek temposunda bir soluklanma ihtiyacının sonucu olarak minik, balık tutma görevlerine yöneliyorlar. Elbettte birçok oyunsever ise bunu sadece bir zaman kaybı olarak görmekte...

Belfort-Montbéliard Teknoloji Üniversitesi'nde ders veren ve video oyunları üzerine akademik çalışmalar kaleme alan Fransız filozof Mathieu Triclot için, bu piskatoryal duraklamalar, düşünmek için fırsatlar yaratıyor. Triclot şöyle açıklıyor:

“Gerçekten garip. Beş dakika önce canavar sürüleriyle savaşıyordum ve şimdi oltamla sudaki balıkların yemi yemesini bekliyorum. Durum o kadar önemsiz ve kahramanlık anlatısından o kadar uzak ki neredeyse saçmalık!”

Peki, sanal balıkçılığa yönelik bu şaşırtıcı saplantı nereden geliyor? Oyun geliştiricileri, mesaiden bunalıp göllerde oltalarıyla stres mi atıyor? Özetle video oyunlarında balık tutmak neden bu kadar yaygın?

BAŞLANGIÇ 1977'DE...

Sanal balıkçılığa olan ilgi aslında o kadar da yeni bir şey değil. Adında balıkçılık geçen ilk oyun 1977 tarihli Gone Fishing adlı oyun. 1972'de çıkan Pong ve 1980'de çıkan Pacman'in arasında bir yerde piyasaya sürülen Gone Fishing, dönemin popüler mikro bilgisayarı TRS-80 Model 1 üzerinden oynanıyordu ve oyuncuların balık yakalamayı umdukları talimatlar yazdıkları metin tabanlı enteresan bir oyundu.

Elbette teknoloji daha karmaşık hale geldikçe, balıkçılık oyunları da gelişti. O zamandan beri hemen her platform, en az birkaç özel balıkçılık oyununa, balıkçılık simülasyonlarına ev sahipliği yaptı. SEGA Bass Fishing ve Nintendo'nun Virtual Fishing'i öne çıkan iki oyun.

ZAMANI DURDURAN BİR AKTİVİTE

Oyun için balıkçılığın örnekleri için ise 90'lara gitmek gerekiyor. Nintendo tarafından 1993'te Game Boy'lar için piyasaya sürülen ve dünya çapında milyonlar satan The Legend of Zelda: Link's Awakening adlı oyunda balık tutmayı oyunun bir parçası haline getirdi. Balık tutmak; zindanlarda canavarlarla savaşmak kadar zor değil. Oyunun yüksek temposu içinde zamanı adeta durduran bir aktivite. Balıkçılık, o zamandan beri hemen hemen her Zelda oyununda yer aldı.

Neden video oyunlarda bu kadar balık tutuluyor? - Resim : 1

The Legend of Zelda serisine dair “Zelda: Le Jardin et le Monde” (Zelda: Bahçe ve Dünya) adlı bir kitabı bulunan video oyun eleştirmeni Victor Moisan, “Japon oyuncular bu tür mini oyunların büyük hayranları olma eğilimindeler” diyor ve mini oyunların, stüdyolar için nispeten hızlı ve geliştirmesi kolay oyunlar olduklarına dikkat çekiyor.

Daha sonra oyuncular Pokemon'da bir Pokemon yakalama yöntemi olarak balık tutmayla karşılaştı. Ancak burada balık tutmak oyunun önemli parçalarında biriydi. Breath of Fire IV, Dark Cloud ve Fire Emblem: Three Clouds gibi çok sayıda oyun ise hikayeye neredeyse hiç katkısı olmayan bonus balık tutma bölümleriyle çıktı. Bu bir seçenek zira oyuncular balık tutmaktan gerçekten hoşlanıyordu.

Bunlar arasında en dikkat çekeni iser muhtemelen 2016'da çıkan Final Fantasy XV oldu. Oyunda balık tutmak birçok yan aktiviteden biriydi. Moisan şöyle aktarıyor:

“Bütün oyun, sürekli dikkatinizin dağılacağı şekilde tasarlandı, her zaman yapılacak şeyler var. Akşamları bir çadır kurmanız, biraz yemek pişirmeniz ve balığa çıkmanız gerekiyor.”

Neden video oyunlarda bu kadar balık tutuluyor? - Resim : 2
Final Fantasy XV adlı oyundan bir sahne. Ekran görüntüsü: Square Enix

 

BİR HOBİLER ÜLKESİ: JAPONYA

Aynı zamanda Japonya'ya da dikkat çekmek gerekiyor. Japonya adeta bir hobiler ülkesi ve balık tutmak da oldukça yaygın bir hobi. Moisan da “Japon halkı bir şey hakkında tutkulu olduğunda, onu çok ciddiye alıyor. Japonya'da özellikle yaz aylarında çok moda oldu. Balık tutmak zihin için küçük bir tatil gibi. Oyunda da gerçekte de balık tutmak, zamanı durdurmanın ve sırtınızdaki görevlerin ağırlığını unutmanın bir yolu” diyor.

Hepsinin yanında balık tutmanın öngörülemez ve tekrara dayalı olması da bir şans oyunu heyecanı taşıdığı için oldukça cazip. Ayrıca sıradan ve oltanıza sıkça takılan balıktan başka bir şey, daha iyi bir balık yakalama ihtimali de insan için çok cazip olsa gerek.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Vice'ta “Why Is There So Much Fishing in Video Games?” başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

video oyunları zelda